Počelo potpisivanje peticije protiv gondole na Kalemegdanu

Potpisivanje peticije protiv izgradnje gondole na Kalemegdanu počelo je danas na Terazijama i ispred tržnog centra "Ušće" na Novom Beogradu.
Počelo potpisivanje peticije protiv gondole na Kalemegdanu
Foto: Pixabay
Potpise građana sakupljaju aktivisti Građanskog demokratskog foruma, Stranke moderne Srbije i Tolerancije Srbije.
 
Potpisi će se sakupljati ovog, ali i naredna dva vikenda, kao i radnim danima. Inicijativa za stavljanje van snage odluke o izgradnji gondole biće predata Skupštini Beograda, a odborinici Građanskog demokratskog foruma će je predstaviti gradskim vlastima.
 
Predstavnica Građanskog demokratskog foruma Maja Perović rekla je da sprovode ovu akciju da bi animirali Beograđane da im daju podršku u njihovim naporima da spreče izgradnju gondole. Kako je navela izgradnjom gondole bio bi narušen izgled Kalemegdana i prekršen niz propisa.
 
Kako se navodi u letku koji su aktivisti delili građanima, izgradnjom gondole trajno bi bila ugrožena vrednost Beogradske tvrđave kao kulturnog dobra, narušio bi se integritet i istorijska vizura Kalemegdana, oštetili arheološki slojevi i materijalni ostaci istorijskih epoha i dovela u pitanje UNESKO nominacija "granice Rimskog carstva - Srbija".
 
Bio bi prekršen i Zakon o prostornom planu, Generalni urbanistički plan Beograda, Plan generalne regulacije građevinskog područja sedišta jedinica lokalne samouprave Beograda koji zabranjuje "postavljanje dalekovoda, žičanih sajli za alternativni prevoz i rekreaciju, naročito u području Beogradske tvrđave i u njenim širim vizurama i akvatorijalnim obuhvatima".
  • kuki

    15.06.2019 14:48
    Trebali bi da postave i onlajn peticiju. Siguran sam da i van Beograda ima ljudi koji bi potpisali. Evo, ja, na primer.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija