"Vojna saradnja Srbije i SAD sve jača uprkos političkim turbulencijama"

Nekoliko značajnih zajedničkih vežbi koje su ovog proleća održale oružane snage Srbije i SAD ukazuju da se i pored određenih političkih turbulencija vojna saradnja dve zemlje nastavlja i obazrivo jača, uprkos činjenici da te aktivnosti prolaze u medijskoj senci vojne saradnje sa Rusijom i Belorusijom u okviru vežbe "Slovensko bratstvo", navodi se na sajtu Balkanska bezbednosna mreža.
Kako dalje navodi ovaj portal, vojske Srbije i SAD imale su u maju i junu dve značajne vežbe "Obazrivi vuk 2019" i "Platinasti vuk 19", što je napredak u odnosu na prethodni period kada je, kako se ocenjuje u tekstu, vojno partnerstvo Srbije i SAD bilo "pod pritiskom dnevne politike".
 
"Mediji su tada izvestili o problemima tadašnjeg načelnika Generalštaba VS generala Ljubiše Dikovića da pribavi američku vizu sa službeno putovanje. Javnost nije saznala da je Ministarstvo odbrane zbog toga prekinulo školovanje kadrova preko američkog programa vojnog obrazovanja. U svetlu napetosti između Vašingtona i Moskve potencijalni novi povod za zahlađenje odnosa bilo je učešće ruskih oružanih snaga na vojnoj paradi u Nišu 10. maja i najavljene nabavke novih borbenih sistema ruske proizvodnje za VS", navodi se u tekstu.
 
Taj portal, međutim, ukazuje da je nastavak zajedničke obuke znak da se u Pentagonu u osnovi pozitivno gleda na budući razvoj odnosa sa Vojskom Srbije.
 
Tako je u bazi "Jug" kod Bujanovca od 13. do 24. maja prvi put održana zajednička vežba vojnih policajaca Srbije i SAD pod nazivom "Obazrivi vuk 2019", dok se u istoj bazi od 13. do 19. juna održava "Platinasti vuk", vežba u kojoj osim vojnika dve zemlje učestvuju i predstavnici BiH, Bugarske, Mađarske, Italije, Severne Makedonije, Rumunije, Slovenije i Velike Britanije.
 
Od 2. do 8. juna na poligonu "Orešac" održana je multinacionalna taktička vežba s bojevim gađanjem "Komšije 2019" u kojoj su učestvovali pešadinci Srbije i Mađarske, kao i pripadnici Nacionalne garde Ohaja iz SAD.
 
Možda i najatraktivnija vežba u kojoj su pripadnici Vojske Srbije učestvovali zajedno sa pripadnicima oružanih snaga SAD je bojevo gađanje na poligonu Šabla u Bugarskoj. U vežbi koja se održava na poligonu kod Varne, osim raketaša iz Bugarske i SAD, već tradicionalno učestvuju raketaši iz Srbije sa raketnih sistema Neva i Kub, a ove godine učestvuje i lovačka avijacija sa tri Miga-29.
 
Prvi put na toj vežbi učestvuju i pripadnici artiljerijsko-raketnih divizije za protivvazduhoplovna dejstva koji su gađali lakim prenosnim raketnim sistemima Strela 2M.
 
Kao svojevrsna ravnoteža tim vežbama, u Srbiji je u subotu, 15. juna, počela i multinacionalna taktička vežba sa bojevim gađanjem "Slovensko bratstvo 2019" na kojoj učestvuju vojnici iz Srbije, Rusije i Belorusije.
 
Na vežbi učestvuje više od 750 pripadnika specijalnih jedinica tri vojske, a do 27. juna će na aerodromu Kovin i vojnim kompleksima "Orešac" i "Peskovi" biti izvođeno obučavanje komandi i jedinica za misije u operacijama specijalnih snaga.
  • Мунгос

    16.06.2019 12:44
    Па наравно да мора да буде јака сарадња.
    Ко не сарађује са окупатором, аутоматски се сматра непријатељем.
    А зна се шта се ради са непријатељем.
    (ако је ово плаћен наслов, онда ништа, све разумем)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.