REM: Televizije 12.000 puta prekršile zakon, nije se razmatralo oduzimanje frekvencija

Zvanični izveštaji Regulatornog tela za elektronske medije (REM) pokazuju da komercijalne televizije ne ispunjavaju ni minimalne uslove na koje su se obavezale prilikom dobijanja nacionalnih frekvencija i da su samo tokom prethodne godine prekršile zakon više od 12.000 puta, piše Insajder.
REM: Televizije 12.000 puta prekršile zakon, nije se razmatralo oduzimanje frekvencija
Foto: Pixabay
Iako REM po Zakonu ima pravo da emiterima ukine frekvencije, članica Saveta REM Olivera Zekić u izjavi za Insajder kaže da takva mera do sada nije ni predložena, ni razmatrana. 
 
"Na takav način bi se verovatno poslala poruka, ali da bi se nekome oduzela frekvencija morali bi da se slože svi u Savetu REM-a", kaže Zekić za Insajder.
 
Izveštaj o ispunjavanju zakonskih i programskih obaveza komercijalnih emitera REM objavljuje javno svake godine. Prema analizi novinara Insajdera svake godine rezultat je isti. Naime, pravilnikom o minimalnim uslovima za pružanje medijskih usluga i dobijanje dozvola propisano je da emiteri moraju imati informativni program, naučno-obrazovni program, kulturno-umetnički program, dokumentarni i dečji program.
 
Ove uslove ne ispunjava nijedna komercijalna televizija.
 
Izveštaje sastavlja Služba za nadzor REM-a nakon čega ih prosleđuje Savetu REM-a u čijoj nadležnosti je sankcionisanje emitera.
 
Na pitanje novinara Insajdera zbog čega sankcije izostaju iako nacionalne televizije godinama ne poštuju programske obaveze,  Zekić kaže da se o tome sa emiterima stalno razgovara.
 
"Stalno sa njima pričamo, kao sa decom, 'ajde uradite ovo, hajde uradite ono'. I onda oni kažu od septembra ćemo se poboljšati, kada krene nova, jesenja programska šema", navodi Zekić.
 
Međutim, izveštaji o poštovanju zakonskih i programskih obaveza nacionalnih televizija pokazuju da iz godine u godinu nikakvog poboljšanja nema.
 
Iako prema Zakonu o elektronskim medijima, REM može emiterima izreći meru privremene zabrane emitovanja ili im oduzeti dozvolu zbog povrede Zakona i propisanih obaveza, Zekić navodi da se to ne "može tek tako preseći".
 
Prema trenutnom zakonu, kako naglašava Zekić, REM ima samo pedagošku ulogu.
 
"Oni su dobili frekvencije i to je, po zakonu, produženo do 2021. Tek od 2021. na svakih godinu dana emiteri će morati na godinu dana da podnose elaborate. Ne valjaju zakoni. Ja pričam i apelujem i pričam već godinama da nam Skupština omogući da REM naplaćuje kazne jer mi, bez toga, ne možemo televizijsku industriju da zavedemo u red", dodaje Zekić.
 
U izveštajima Službe za nadzor REM-a se između ostalog navodi da na televizijama s nacionalnom frekvencijom tokom prethodne tri godine nije emitovan ni jedan minut kulturno-umetničkog programa, inače obaveznog za dobijanje dozvole. Slična je situacija i sa takođe obaveznim programima iz nauke, dečjim i dokumentarnim sadržajima.
 
Opširnije o ovoj temi OVDE.
  • lanceMi

    18.06.2019 12:39
    Da li je moguce da su prekrsili svaki dan 32,79 puta. ne ve ro vat no

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.