VIDEO: Beogradski osmaci protestovali ispred Ministarstva prosvete, novi protest u sredu

Osmaci nekoliko beogradskih škola protestovali su ispred Ministarstva prosvete zahtevajući da se poništi završni ispit i da se u srednje škole upišu prema svom uspehu.
Nakon protestne šetnje preko Slavije i Resavske ulice, pozvali su na novi protest u sredu u 13 sati.
 
Predstavnici malih maturanata dogovorili su se tokom današnjeg protesta da će u sredu doći u škole, ali da neće izlaziti na ispit i pozvali svoje roditelje i članove porodica da im se pridruže i podrže ih u protestu i zahtevima da se poništi mala matura.
 
Đaci su ispred Ministarstva prosvete uzvikivali "Nećemo prijemni", "Ostavka, ostavka" i nosili transparente sa natpisima "Kradete nam budućnost" i "Poništite završni ispit", zahtevajući da se, zbog toga što su u javnost procureli zadaci iz matematike, poništi mala matura i razreši ministar prosvete Mladen Šarčević.
 
Delegacija roditelja učenika koji su protestovali ušla je prethodno u zgradu Ministarstva ali im je obezbeđenje saopštilo da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da razgovara s njima.
 
Delegaciji, koju je činilo nekoliko roditelja, obezbeđenje je reklo da je ministar Mladen Šarčević na službenom putu i da u zgradi nema nikoga ko bi mogao da ih primi i sa njima razgovara o njihovim zahtevima.
 
Roditelji su novinarima rekli da razmišljaju o bojkotu odloženih testova ukoliko ih niko ne bude primio na sastanak.
 
Oni su naveli da će se u tom slučaju na dan ispita doći sa svojom decom u škole, da će ući u učionice i bojkotovati test. Po njihovoj oceni, ministar nije smeo da ode iz zemlje na dan polaganja završnog osnovnoškolskog ispita.
 
 
Nekoliko stotina osmaka protest je počelo ispred Ministarstva prosvete, ali kako im se niko nije obratio, seli su na put ispred ministarstva i blokirali ulicu uzvijukući "nećemo prijemni" i blokirajući jednu traku Nemanjine ulice za saobraćaj.
 
Pošto su prošetali do Slavije i Resavske ulice, gde su takođe blokirali saobraćaj, vratili su se ispred Ministarstva i na kraju pozvali na novi skup sutra u 13 sati.
 
Učenici zahtevaju da se i ove, kao i 2013. godine, test poništi i da im se omogući da se u srednje škole upišu u skladu sa uspehom u osnovnoj školi.
 
MUP: Osmaci gađali policajce jajima  
 
Direktor policije Vladimir Rebić saopštio je da su učenici gađali policajce jajima tokom protesta.
 
"Nedopustivo je da bilo ko sebi daje za pravo da napada, vređa ili gađa jajima policijske službenike. Ljudi koji imaju možda i najteži posao u Srbiji i brinu o bezbednosti svih građana, nisu zaslužili da budu glineni golubovi i da ih bilo ko ponižava na ovaj način", naveo je Rebić.
 
Protesti i u Nišu i Kragujevcu
 
U Nišu se nekoliko stotina malih maturanata okupilo oko 17 sati na Trgu kralja Milana. Osmaci su šetali preko oba mosta u centru Niša, uzvikujući "Nećemo prijemni" i "Dole uprava".
 
I učenici osmih razreda iz Kragujevca prošetali su gradskim ulicama, uzvikujući "Nećemo prijemni" i "Poništite prijemni".
 
Opširnije o odlaganju testa pročitajte OVDE.
 
  • NIA

    19.06.2019 08:39
    Ovo uce nasu decu. Sta mislite, da su im roditelji zadovoljni sto deca od 14-15 god. izlaze na ulicu da resavaju PROBLEM KOJI SE ZOVE SARCEVIC! Gde su premijer i predsednik sada? Da je postenja, obraza, morala SARCEVIC bi sam smenio svoje ministarstvo i sebe na celu sa njima. Manipulise se sa decom koja nemaju ni 16 god. A Sarcevic je isuvise drzak, bahat, silan, u momentima neotesan, bezobrazan da on bas i nije neki primer deci.
  • NIA

    19.06.2019 08:33
    Rusofil_IQ0
    A gde je to? Makar objasnite deci gde bi trebali da upisu srednju.
  • Krivi smo mi

    19.06.2019 01:00
    Ali nije bitno ko je kriv
    Pa naravnoda mi ne valjamo, pa sta mislis ko je sve ove horde dzibera doveo na pozicije. Evo mala pomoc: nisu strani placenici, a bas jesu djilas, tadic i dacic.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija