Šarčević: Nije ovo Haški tribunal da postoji komandna odgovornost

Ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je za RTS da je "svojim šefovima ponudio ostavku na tu funkciju" posle afere sa objavljivanjem testova za polaganje male mature.
On smatra da "nije ovo Haški tribunal pa da postoji komandna odgovornost".
 
Ministar prosvete je ranije danas za dnevni list "Danas" kazao da "u ovom trenutku ne vidi razlog zbog kojeg bi podneo ostavku" kada je Srbija, kako je naveo, u izveštaju Evropske komisije ocenjena "najboljim ocenama za oblasti obrazovanja i nauke".
 
"Ako im to nešto ne znači onda 'ajde se igramo škole. To je glupost, to je jedan politički gaf i normalno je da će da traže ostavku. Šta mislite da sam ja od juče, pa ne znam da će da traže!? Ja ću ostavku da dam onom ko me je zvao, neću njima sigurno", rekao je Šarčević, komentarišući zahteve pojedinih sindikata i opozicionih stranaka da podnese ostavku.
 
"Ne možete vi zbog nekog događaja koji je ni prvi, ni poslednji, prevideti sve što je urađeno. Ja neću, ne zbog sebe, nego zbog svog tima da dovodim u pitanje da su oni za nešto odgovorni, a uradili su ogroman posao za državu. Samo što to nikoga ne interesuje", ocenio je ministar prosvete.
 
Janković: Svi smo pali na ispitu male mature
 
"Ministar prosvete apsolutno treba da podnese ostavku posle današnjeg odlaganja male mature zbog procurelih testova, ali odgovornost treba da razmotre i svi u školskim upravama koji su imali priliku da do testova dođu. Ako smo se danas o nekoga ogrešili, to su mali maturanti", rekla je Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika.
 
Kako je navela, Ministrastvo se stalno hvalilo da ima jasne procedure kako da ne dođe do otkrivanja testa unapred, sve vreme se govorilo o tome da su procedu poštovane, a onda se "danas desio šok za sve".
 
"Očigledno je da smo svi kao odrasli pali na ispitu male mature, prvi je pao ministar, palo je njegovo ministrastvo, školske uprave i pokazano je da je obrazovni sistem ozbiljna rabota kojom se ozbiljno u ovoj državi ne bavi niko", istakla je Janković. Dodala je da ovo pokazuje da moramo da podignemo svest da nije dobro ukrasti, prevariti, uzeti ispod stola, već da treba raditi.
 
Ona je kritikovala ministra zbog navoda da su škole krive, rekavši da on onda ne zna kakva je procedura.
 
"Procedura je bila jasna, 16 školskih uprava dobilo je testove za svoje osnovce, one su u određeno vreme davale testove direktorima škola, oni su u pratnji supervizora uzimali testove u zapečaćenim kesama, stavljali ih u sef i čekali da počne polaganje ispita. Ti testovi su stigli jutros, to znači da apsolutno nije moguće da se test pojavio iz neke škole sinoć jer on sinoć fizički nije bio u školi, već u školskoj upravi", objasnila je.
 
Janković je, povodom izjave ministra da ne vidi razlog da podnese ostavku, upitala kada će već jednom neko u ovoj zemlji preuzeti odgovornost za svoj posao. "Osnovna odgovornost ministra juče, danas i sutra jeste regularan maturski ispit. Ne možemo da sačuvamo ni testove", dodala je.
 
Zaštitnik građana pokreće kontrolu Ministarstva prosvete
 
Zaštitnik građana saopštio je da će pokrenuti postupak kontrole rada Ministarstva prosvete zbog odlaganja završnog ispita iz matematike.
 
Zaštitnik građana će, navodi se, zatražiti od ministarstva relevantne informacije o svim činjenicama i okolnostima koje su dovele do odlaganja ispita, što je nedopustivo.
 
"Curenje" testova male mature dogodilo se i 2013. godine, kada je test iz štamparije Službenog glasnika iznela jedna službenica. Doneta je bila odluka da se mala matura poništi, a da se đaci pri upisu rangiraju na osnovu uspeha iz škole. Tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović podneo je ostavku, ali tek u avgustu te godine posle velikog pritiska javnosti.
  • Cole

    20.06.2019 10:01
    Šta reče
    Pa njemu na čelu ( kao što on reče za ono dete ) piše: NE MOŽETE MI NIŠTA. ni meni ni ostalim ministrima prepisivačima. Mi smo svi iznad vas i iznad države. Nas je svaki četvrti u ovoj državi birao i zato ostala trojica kuši marš u kućicu.
  • @Мунгос

    19.06.2019 19:44
    Boli ga... da bilo kome da ostavku. Vidis da je covek bahat!
  • Titikaka

    19.06.2019 08:26
    kao nije moglo :0
    Jedno radno telo u ZATVORENOJ društvenoj mreži ( poput fejsa, tvitera, vibera...: samo pozvani oristupe grupi) medjusobno uskladi pitanja

    u trenutku polaganja jednim klikom se pošalju testovi na emajl.

    svaka škola ima šifru

    postave se štampači ( daleko jeftinije od kombija, obezbedjenja, transporta, stampanja u zavodu za izradu novcanica...) u školi i za 30 minuta sva deca u svim školama fobiju test sa odštampanim vremenom štampanja i šifrom škole i logom-zaglavljem radne grupe i ministarstva

    Rešen problem!

    Kao ja sam se prvi setio, pametan sam?
    Ne, ovo je svetski princip. Kod nas profitira od ove nakazne pljačke, samo onaj koji drži u rukama sistem.
    Šta mislite ko je to?
    Ko se ugradjuje u prevoze, agencije, goriva, tendere...prodaju starog papira...?
    Odakle smrdi riba?
    DOK DECA i SVI vezani za decu GORKO PATE jer glasaju za smrdljivu riblju glavu ?




Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.