Mali maturanti danas polažu rezervni kombinovani test

Mali maturanti danas polažu kombinovani test na završnom ispitu, koji sadrži pitanja iz biologije, istorije, fizike, hemije i geografije.
Mali maturanti danas polažu rezervni kombinovani test
Foto: 021
Pred malim maturantima danas će biti takozvani rezervni test, kako je iz predostrožnsti odlučilo Ministarstvo prosvete, iako je, kako tvrde, utvrđeno da taj test nije "provaljen", ali i zbog jučerašnjeg skandala sa testom iz matematike koji se ranije pojavio na društvenim mrežama. Zbog toga je test iz matematike pomeren za sutra (četvrtak).
 
Fotografije odgovora koje kruže društvenim mrežama, nisu rešenja kombinovanog testa, izjavila je juče za "Blic" Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete. Kako je dodala "dalja polaganja odvijaće se prema planu: kombinovani test u sredu, matematika u četvrtak".
 
"Odgovorno tvrdim, to što kruži društvenim mrežama nisu rešenja kombinovanog testa, za šta imamo potvrdu Zavoda za vrednovanje", rekla je Nedeljković za "Blic", te dodala da je Ministarstvo svakako pripremljeno i da ima "plan B".
 
Tako je juče svim školama u Srbiji iz Ministarstva prosvete poslat dopis da su u obavezi da vrate pakete i kese sa testovima iz matematike, ali i sa zadacima iz kombinovanog testa, tamo gde su ih već preuzeli.
 
Dalje je navedeno da "svi prosvetni savetnici treba da budu u punoj pripravnosti u punktovima i da kontrolišu pakete i kese koje se vraćaju iz škola".
 
Što se tiče testa iz matematike, njega će osmaci raditi u četvrtak, takođe od 9 do 11 časova.
 
Kako je sinoć izjavio ministar prosvete Mladen Šačević za RTS, policija je utvrdila da su tri žene učestvovale u lancu odgovornosti za otkrivanje testova iz matematike. Prema njegovim rečima, sve tri osobe su iz škole u Zemunu. On je objasnio da je test uzet, dat drugoj osobi preko vibera, snimljen i dalje prosleđen osobi koja se bavi medijima. Istakao je i da su ljudi provereni i da je policija uradila svoj deo posla.
 
Jučerašnji dan obeležio je i protest osmaka, prvo ispred zgrade Ministarstva prosvete, gde su se okupili oko 13 časova, a potom i Vlade Srbije. Oni su revoltirani time što je test iz matematike odložen, tražili smenu resornog ministra, kao i mogućnost da srednje škole upišu samo na osnovu uspeha koji nose iz škole.
 
Inače, na osnovu uspeha iz šestog, sedmog i osmog razreda đaci mogu da "zarade" maksimum 60 bodova, a mala matura položena bez greške donosi preostalih 40 poena.
 
Test iz srpskog jezika i matematike "vrede" po 13 bodova, kombinovani test 14, a zadaci u okviru svakog testa podeljeni su po težini.
  • mama

    19.06.2019 08:26
    da li to znaci da nije bilo rezervnog testa iz matematike ako se vec znalo da je test ukraden?
    za njega nisu mogli da utvrde koji je ukraden?
    ministar je odgovoran jer je dozvolio da se povredi tok organizacije
    i ocigledno ne zna sta je rezervna kesa a sta rezervni test
  • mama

    19.06.2019 08:26
    da li to znaci da nije bilo rezervnog testa iz matematike ako se vec znalo da je test ukraden?
    za njega nisu mogli da utvrde koji je ukraden?
    ministar je odgovoran jer je dozvolio da se povredi tok organizacije
    i ocigledno ne zna sta je rezervna kesa a sta rezervni test
  • redom

    19.06.2019 08:16
    test se pojavio vece pred ispit
    jedan test
    stampaju se tri
    pa sto niste dali deci drugi
    zasto se vratili kucama i IOP decu
    sta je rezervni test a sta rezervna kesa
    jel otvarana rezervna kesa ranije pod nadzorom suoervizora ili je test ukraden
    neko se upetljao pojmovima i ne zna protokol
    sta je uopste ukradeno
    a sta se krije ovim cirkusom

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.