Prevent: Državi godišnje stotine miliona evra od akciza na duvan, ne zna se na šta ide taj novac

Država godišnje prihoduje oko 900 miliona evra od akciza na duvan, a nije poznato kako se taj novac raspodeljuje i na šta se troši, saopštilo je Udruženje Prevent.
Prevent: Državi godišnje stotine miliona evra od akciza na duvan, ne zna se na šta ide taj novac
Foto: Pixabay
Ovo udruženje iz Novog Sada analiziralo je prihode od akciza na duvan i ostalih akciza za period od 2015. do 2018. i utvrdilo da se ovaj prihod iz godine u godinu uvećava.
 
"Razlog što su upravo akcize odabrane za posebnu analizu jeste što u mnogim zemljama sveta postoji praksa da se deo sredstava dobijenih od akciza na recimo duvan ili alkohol utroši u preventivne programe značajne za javno zdravlje. Akcize predstavljaju poseban oblik poreza na promet i spadaju u jedne od najstarijih poreskih oblika. Doprinos od akciza na duvan predstavlja siguran i velik izvor prihoda republičkog budžeta kada se poredi sa ukupnim doprinosom od akciza, kao i to da je relativno stabilan tokom godina", navode u "Preventu".
 
 
U periodu od 2015. do 2018. prihod je bio ukupno 366 milijardi 700 miliona dinara od akciza na duvan. Samo u 2018. prihod od akciza na duvan iznosio je oko milijardu dolara odnosno 100.200.000.000 dinara. Prihod od svih ostalih akciza je daleko manji.
 
Ukoliko bi se samo jedan odsto godišnjeg prihoda od akciza na duvan ulagalo u programe prevencije bolesti zavisnosti to bi znatno poboljšalo stanje u Srbiji na ovom polju, zaključuju u Preventu i napominje da ostaje otvoreno pitanje na šta se tačno ovaj novac troši.
 
 
Detaljna analiza prihoda od akciza na duvan i ostale akcize, kao i budžeta Ministarstva zdravlja, biće prikazana u publikaciji koju priprema Prevent.
 
Analiza prihoda od akciza na duvan i ostalih akciza sprovedena je u okviru projekta "Budžetsko zagovaranje i monitoring u zemljama jugoistočne Evrope", koji u Srbiji realizuje Udruženje Prevent uz podršku Mreže za politike prema drogama (Drug Policy Network SEE). Projekat se finansira iz sredstava Fonda za otvoreno društvo.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija