VIDEO: Mali maturanti i danas protestovali u Beogradu zbog završnih ispita

Nekoliko stotina svršenih osnovaca okupilo se danas ponovo ispred Ministarstva prosvete u Beogradu, tražeći da se poništi mala matura i da im se omogući da se u srednju školu upišu na osnovu uspeha iz osnovne.
Oni takođe zahtevaju da ministar prosvete podnese ostavku i poručili su da se protesti neće okončati dok njihovi zahtevi ne budu ispunjeni.
 
Ispred Ministarstva bilo je nekoliko pripadnika obezbeđenja, jedan od đaka završnog razreda osnovne škole ušao je u Ministarstvo prosvete i predao zahteve.
 
Đaci su nosili transparenate s natpisima "Ukrali ste nam budućnost", "Ostavka", "Nećemo kradene ispite", "Srbijo, deca su na ulici"... Oni su uzvikivali "nećemo prijemni".
 
Nakon protesta ispred Ministarstva prosvete oni su krenuli u protestnu šetnju i zaustavili saobraćaj. Na početku kolone bio je istaknut transparent "Ne ide nam škola, al' bićemo bogati".
 
U masi okupljenih bilo je i momaka sa fantomkama i zapaljenim bakljama, za koje se od pojedinih roditelja i dece moglo čuti da su stariji od osmaka. Neki od momaka sa prekrivenim licima palili su sliku ministra prosvete i uzvikivali skandalozne povike, poput "Ubij, zakolji", "Ko ne skače - Šiptar".
 
Za razliku od protesta u utorak, kada je odložen test iz matematike jer su u javnost "procurela" pitanja, danas sa njima nije bilo roditelja, ali je bilo nekoliko predstavnika inicijative "Jedan od pet miliona".
 
  • Inspektor Višekruna

    19.06.2019 19:43
    I šta bi bilo?
    Da se rangiraju isključivo putem uspeha? Smerovi koji se najteže upisuju bili bi prebukirani, zbog ogromnog broja upisanih sa maksimumom bodova. Prenatrpana i dodatna odeljenja, i manje kvalitetna selekcija garantuje lošu generaciju. Viđeno 2013.
    U okviru jedne škole mogu biti dva prosvetara sa izrazito različitim kriterijumima. Mala matura ipak ublaži nepravde pri ocenjivanju. Ukidanje male mature znači diskriminaciju zaista dobrih učenika!
  • Bacvanin

    19.06.2019 17:21
    Ns
    Nekom je u interesu da izazove u Srbiji haos , jos su gore budale koje vicu "bravo deco" gurajuci decu u sukobe.
  • Jelena

    19.06.2019 15:34
    Tuzno
    Pa hajde da im dodelimo fakultetske diplome.
    Sve manje se uci.
    Vratila sam se na fakultet jer nisam zavrsila na vreme(ostala su mi dva ispita) i sad studiram sa klincima-7,8,9god mladjim, nigde znanja ni predznanja i puno besa, svadje, ega. Krivi uvek profesori, sve je tesko a oni u citanici vise na mobilnim telefonima vise nego u knjigu sto gledaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija