Protest 1 od 5 miliona: Zahtev da Šarčević snosi odgovornost zbog bahatosti

Zahtev da ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević snosi odgovornost zbog "svoje bahatosti i ogromnih problema u obrazovanju" upućen je večeras sa 29. po redu protesta "Jedan od pet miliona" u Beogradu, uz ocenu da o zemlji danas odlučuju "nosioci lažnih diploma i lažnih doktorata".

Učesnici današneg protesta, koji je bio posvećen stanju u prosveti, su, tokom šetnje, došli da zgrade Radiotelevizije Srbije i izlepili je slikama gradjana koji su bili izloženi "nasilju vlasti", kao odgovor što "nikome od njih nije omogućeno da se obrati u programu te televizije".



Protest je počeo, po običaju, kod Terazijske česme, gde su održani poznati protesti početkom devedesetih godina protiv tadašnje vlasti, odakle je portparolka Sindikata prosvetnih radnika Nezavisnost Vesna Vojvodić Mitrović poručila da je Šarčević "pokušao da zamagli svoju odgovornost i za poslednja dešavanja kod polaganja mature i optuži niz ljudi".

"Šarčević je obećao da će u budućnosti, kada se uvede digitalna matura biti bolje možda, ali ne sa njim". Ona je rekla da njeni djaci "žele da odu iz zemlje, jer ne vide sebe u sistemu gde se vlada nepotizmom i lažnim diplomama".

Takodje je napomenula da se danas sa vrha vlasti u državi izgovaraju velike reči o brzoj digitalizaciji, dok istovremeno jedna petina škola nema uredjen sanitarni čvor, a 550 škola je bez fiskulturne sale.

Prema njenim rečima, vlast šalje obećanja kao "sedativ" kako bi umirila kritičku svest gradjana.



Predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti Savo Manojlović najavio je da odpočinje potpisivanje peticije kako bi se smanjila količina rijaliti programa na televizijama i uveli programi za decu i maloletnike.

"Nećemo Zmaja od Šipova, već Jovu Jovanovića Zmaja. I nećemo Mikija iz Kupinova, već Mikija Mausa", poručio je Manojlović. On je istakao da je borba protiv sadašnjeg sistema vlasti "test normalnosti i zdravog razuma".

"Mi ćemo uspeti, ali treba strpljenja. Ne sumnjajte, napravićemo normalnu zemlju", rekao je Manojlović.



Jedan od najmladjih organizatora protesta "Jedan od pet miliona", kako je predstavljen, Martin Bežinarević, rekao je da će se uvek boriti da se njegovo i drugačije mišljenje čuje. "Verujem da možemo da uspostavimo normalne institucije", rekao je on.

Okupljeni su krenuli u protestnu šetnju noseći na čelu povorke veliki transparent "Jedan od pet miliona". Kod zgrade RTS, jedan od organizatora protesta, Srdjan Marković, rekao je da je toj medijskoj kući "izgleda okej kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić poziva na nasilje" i dodao da je ta televizija "sluga režima".

"Vi ste lažna narodna televizija i samo jedan šraf vlasti", rekao je Marković, kod zgrade RTS čija su ulazna vrata prekvirena i nalepnicama "Stop nasilju budi normalan". On je poručio i da opozicija treba da nastavi sa bojkotom parlamenta.

Time je i okončan večerašnji protest uz poruku da se protesti nastavljaju i pozivom na naredno okupljanje.

  • Božidar Bajić

    23.06.2019 09:51
    Ne mogu da verujem da oni i dalje ubacuju roditelje i decu u tu pricu radi par jeftinih poena koje zele da skupe.Sramotno.
  • Fiko Halimić

    23.06.2019 09:20
    opzicija
    Ova naša opozicija se skroz izgubila. Pa nije Šarčević ukrao testove pa da bi snosio odgovornost.
  • Djape ja

    23.06.2019 09:08
    pedjakkostic@gmail.com
    Kakve veze Šarčević ima sa testovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija