Građani Srbije u proseku rade 33,3 godine, radni vek će biti sve duži

Građani Srbije tokom života prosečno rade 33,3 godine, pokazuje najnovije istraživanje Evrostata.
Građani Srbije u proseku rade 33,3 godine, radni vek će biti sve duži
Foto: Pixabay
Tako se naša zemlja prošle godine našla skoro na dnu liste koja pokazuje dužinu radnog veka u zemljama Evrope. Praktično, evropska statistika je pokazala da se u Srbiji radi mnogo kraće nego u razvijenim evropskim zemljama, ali i nešto duže nego što se tokom životnog veka radi u užem regionu.
 
Kraće se radi u Belgiji, Bugarskoj, Grčkoj, Hrvatskoj, ali i Crnoj Gori, Italiji, Severnoj Makedoniji i u Turskoj. Tako je recimo, prosečna dužina radnog veka u Bugarskoj 33,1 godinu, u Grčkoj 32,9 godina dok je u Severnoj Makedoniji iznosila 31,5 godina, a u Turskoj 29,4 godine.
 
Na samom vrhu liste po dužini radnog veka, nalazi se Island, gde je prosečan radni vek iznosio 46,3 godine, zatim slede Švajcarska, gde se prosečno radilo 42,7 godina i Švedska u kojoj je radni vek prosečno trajao 41,9 godina.
 
Ono što je zajedničko svim ovim zemljama jeste da su muškarci u proseku radili duže od žena i to za nekoliko godina.
 
Najbliži primer za to je Crna Gora, gde su muškarci radili u proseku 35,4 godine, dok su žene radile 28,3 godine. U Hrvatskoj su muškarci prosečno radili 34,2 godine, a dame 30,5 godina. U Italiji je takođe velika razlika u prosečnoj dužini radnog veka muškaraca i žena, pa su tako muškarci radili 36,4 godine, dok su pripadnice lepšeg pola prosečno radile 27 godina.
 
Treba očekivati rast dužine radnog veka u celom svetu, jer je to tendencija koja je demografski uslovljena starenjem stanovništva, rekao je za "Blic" ekonomista Ljubomir Madžar. Prema njegovim rečima, sve je veće učešće starijeg stanovništva u ukupnom broju stanovnika, ali i tehnologija se razvija te stoga ne treba da čudi dužina radnog veka.
 
"Tehnologija takođe doprinosi dužem radnom veku. Danas je sve manje fizički teških poslova, a sve više onih koji traže znanja i veštine. Rad postaje područje kreativnosti, sve je manje mukotrpan i naporan, pa je logično da se i dužina radnog veka povećava, ali i da je duži u zemljama koje su tehnološki razvijenije", ocenio je Madžar.
 
Član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov ranije je objasnio da bez obzira na to da li se govori o privatnim ili državnim fondovima, da bi penzioni sistem bio održiv, bez obzira na razvijenost zemlje, sistem mora da počiva na tome da ljudi što duže žive i što više rade.
 
"Kako se životni vek u razvijenim državama povećava, tako je kod njih prisutan trend da se u penziju sve češće ide sa 67 godina, dok je u istočnoj Evropi granica nešto niža i kreće se oko 65, uključujući i Srbiju", rekao je u razgovoru za "Blic" Altiparmakov.
 
Radni vek je u proseku je od 2010. godine, u EU produžen za 1,6 godina, i to više kod žena (2,1) nego kod muškaraca (1,2). Ni u jednoj zemlji, prema istim podacima, nije smanjen radni vek, a najviše je povećan na Malti, čak za 5,6 godina.
  • Aleks

    30.10.2019 17:55
    Nisam siguran
    Ja sam ziveo i radio u Nemackoj i trenutno u Danskoj i MNOGO manje se radi ovde.
  • @ Jbt

    23.06.2019 18:32
    kakav blam
    ne samo što ćeš otići u penziju pet godina posle svoje smrti nego ćeš odande slati za izdržavanje tetke svoje koja još još nije umrla jer je imala sreće da radi u realsocijalizmu. Vreme je da ekonomisti prestanu da nam sole pamet, jer čovek može da radi onoliko koliko preostale radne sposobnosti ima, o čemu mogu odlučivati samo lekari; koliko vidi, koliko čuje i koliko mu rad, ma kojim se poslom bavio, ne ugrožava nadalje zdravlje i život, što je individualno. A da se umire na radnim mestima, umire se, naročito na fizičkim poslovima, iznenada stane srčka dok nosiš gajbe sa hlebom narodu.
  • YYY

    23.06.2019 16:23
    Moja rođaka radila 30 godina kod privatnika i kada je otišla da se raspita za penziju, rekli joj da ima uplaćen staž za 12 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.