Upozorenje RHMZ: Jaki pljuskovi, grmljavina i grad

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje na jake pljuskove, grmljavinu, lokalnu pojavu grada i olujni vetar.
Upozorenje RHMZ: Jaki pljuskovi, grmljavina i grad
Foto: Pixabay
Juče su u Beogradu pripadnici Sektora za vanredne situacije intervenisali 37 puta i iz poplavljenih objekata spaseno je 12 osoba, saopštio je MUP.
 
- Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Borči je juče palo oko 100 litara kiše po kvadratnom metru, dok je posečna količina padavina na osnovu 100-godišnjeg niza za mesec jun 85 litara - izjavila je Nevena Živanović, dežurna prognostičarka RHMZ-a.
 
Čini se, ipak, da se situacija smiruje, jer su jučerašnje crvene meteoalarme koji označavaju veoma opasno vreme sada zamenili narandžasti i žuti.
 
U istočnoj polovini zemlje je narandžasti meteoalarm, koji ukazuje na to da su prognozirane opasne vremenske pojave takvog intenziteta da mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i budu opasne po ljude i životinje.
 
Žuti meteoalarm na snazi je duž zapadnog dela zemlje, što znači da vreme može da bude potencijalno opasno, ali da prognozirane vremenske pojave nisu neuobičajene. 
 
U pojedinim delovima zemlje na snazi su i upozorenja o izlivanju većih reka, usled obilnih padavina.
 
- Na bujičnim vodotocima slivova Jadra, Ljuboviđe, Skrapeža, Kolubare sa pritokama, Jasenice i Kubršnice, kao i na bujičnim vodotocima na širem području Beograda moguća su lokalna izlivanja - navodi se u hidrološkom upozorenju RHMZ-a.
 
Visoke vrednosti indeksa UV zračenja
 
I pored olujnih nepogoda koje su zahvatile veći deo zemlje, indeks UV zračenja i dalje raste i znatno je viši nego prethodnih dana. U Novom Sadu, Zrenjaninu i Beogradu ovaj indeks danas iznosi 7, što je visoka vrednost, dok će na Kopaoniku i u Nišu iznostivi vrlo visokih 8.
  • biciklista

    24.06.2019 14:45
    @Drndara
    Kome se obraćaš? Trampu? :D

    Ako voziš automobil, letiš avionom, jedeš meso... onda se obratio i tebi.
  • Milan Beskov

    24.06.2019 14:38
    Hilandarska 4
    HAARP antene imamo ih ameri ih instalirali i u Srbiji. Dali su pitali narod?
  • Gargamel

    24.06.2019 11:58
    @Drndara
    Kome se obraćaš? Trampu? :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.