Bakić: Vlast se ne bavi infrastrukturom, ispod zemlje nema presecanja vrpce

Arhitekta Dragoljub Bakić izjavio je da je loša i neodržavana infrastruktura u Beogradu glavni uzrok poplava koje su zadesile grad tokom nedavnog nevremena.
Podsetio je da su ga svojevremeno, iz vrha republičke vlasti, "počastili grdnim uvredama", jer se negativno izrazio o kanalizaciji u Beogradu.
 
"Pitali su me da li sam normalan. Moje reči su se potvrdile i sad ja njih pitam da li su normalni. Beograd se ne održava adekvatno. Najvažnija infrastruktura se godinama zanemaruje", upozorio je Bakić, gostujući na N1.
 
Naveo je primer autoputa na Novom Beogradu, čija je niveleta 30 cm niža od najvišeg nivoa podzemne vode zbog čega je sedamdesetih godina izgrađena specijalna drenaža kako bi se nivo podzemne vode smanjio ispod nivoa puta, kao i crpna stanica u Bloku 30 koja automatski spušta nivo vode kada on počne da raste.
 
"Gradonačelnik je rekao da pumpe nisu radile, ali nije objasnio kad su servisirane, jer smo maltene u sat znali kolika će kiša da padne. Samo je pitanje održavanja. Postoje rigole (na autoputu) koje su projektovane da budu šire od lopate da bi se lakše očistile. Niko se nije uhvatio lopate da ih očisti. Zapušeni slivnici - zato ste imali vodu. Za ovu sadašnju vlast infrastruktura je trošak, a samo građenje je ono što donosi profit. Pod zemljom nema presecanja crvenih traka", kazao je Bakić.
 
Istina je, kako je rekao, da su padavine bile obimne i da je u Beogradu pala stogodišnja voda, dok se infrastruktura projektuje na 25-godišnju vodu, ali je objasnio i da se, ukoliko se takva infrastruktura adekvatno održava, voda zadrži neko vreme i ode.
 
Ukazao je i na veliki problem divlje i neplanske izgradnje u Beogradu, zbog čega, kako je rekao, više nema ni zemlje koja bi upila vodu, jer je sve asfaltirano i betonirano. Bakić je rekao i da može samo da zamisli kako je tokom nevremena izgledao "Beograd na vodi".
 
"Ali ne možete to da vidite, jer tamo je privatno i ne znate šta se dešava. Prijatelji mi kažu da su izbrojali 32 pumpe koje non-stop pumpaju vodu. Ta voda je žuta, što znači da se ispumpava i glina i to će da se sleže, pa će slobodne površine da se sležu, infrastruktura će da se sleže. 'Beograd na vodi' će tek praviti probleme, a da ne kažem šta znači održavati kuće od 20, 50 spratova", ukazao je Bakić.
 
Struka, međutim, uglavnom ćuti, primetio je Bakić, ističući da profesionalna etika arhitektama i urbanistima nalaže da stanu na čelo protesta zbog svega što se radi u Beogradu.
  • @/

    29.06.2019 02:42
    To je onaj za koga ni ti ni mnogo mladih nezna ko su i sta su radili. Upravo tvoje pitanje daje odgovor zasto kao nacija trunemo, sto nije cudno s obzirom da se decenijama promovisu mediokriteti i razni diletanti koji nemaju nikakve kvalitete u svom poslu i zivotu. Svi u Srbiji znaju za Karleusu, Cecu, Pink, Arkana, kriminalce,... a ko su nasi poznati arhitekti, lekari, inzenjeri, naucnici to nije bitno, niti se bilo gde prikazuje. To hipnotisanje nacije traje vec 30 godina, a lecenje svega toga ce trebati mnogo, mozda 50 mozda i 100 godina.
  • sale

    26.06.2019 22:26
    Brko budi objektivan
    Najlakše je biti pametan i kritikovati ljude koji rade, Beograd je danas mnogo lepši i organizovaniji grad. Ne može se dugogodišnji nemar ispraviti za nekoliko godina.
  • /

    26.06.2019 16:28
    /
    Ko je ovaj?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.