Na lečenje u inostranstvo ove godine otišlo 350 dece

Preko Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje od početka godine na lečenje u inostranstvo otišlo je 350 dece na lečenje, a prošle godine blizu 700, prenosi Radio-televizija Srbije.
Na lečenje u inostranstvo ove godine otišlo 350 dece
Foto: Pixabay
Za te svrhe je do sada izdvojeno 560 miliona dinara.
 
Od osnivanja budžetskog fonda, 2014. godine, odobreno je 165 zahteva za lečenje, 293 uzorka poslata su na analizu u inostranstvo i 31 stručnjak iz inostranstva je boravio u Srbiji.
 
It RFZO poručuju da ima dovoljno novca za lečenje, a od početka godine potrošeno je 200 miliona dinara.
 
"Ove godine je otišao 21 pacijent na lečenje u inostranstvo. Poslato je 39 uzoraka na gensko i metaboličko ispitivanje i sedam inostranih stručnjaka je došlo kod nas i uradilo dragocene hirurške intervencije", rekao je pedijatar-kardiolog sa Instituta za majku i dete Vladislav Vukomanović.
 
On navodi da su najčešće indikacije za koje pacijenti odlaze u inostranstvo hematoonkološka oboljenja, ortopedska, transplantacija jetre, oboljenja očiju, retka oboljenja kod dece.
 
Problem je u tome što nekada ni roditelji, ni lekari nemaju dovoljno informacija kako preko fondova na lečenje.
 
"Procedura je takva da zaseda lekarska komisija i u roku od sedam dana, a najčešće i brže donose odluku koja je u preko 99 odsto slučajeva pozitivna i dete ili odrasla osoba se upućuje u inostranstvo", naveo je Vukomanović.
 
Lečenje ne sme da bude eksperimentalno, a neophodno je dostaviti konzilijarno mišljenje.
 
Informacije o tome šta je sve neophodno za upućivanje na lečenje u inostranstvo ili ima li dovoljno novca građani sada mogu pronaći i na sajtovima www.fondzdravlja.com i www.fond.gov.rs.
  • wtf

    29.06.2019 15:29
    vaznija informacija
    A koliko dece nije dobilo lecenje?
  • Haha

    29.06.2019 12:49
    Hahahaha
    A nas vrh je kupio koliko Audija, Bmw-a, Mercedesa.....
    Proneverio novca, ukrao novca..... Sramota.....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija