Predstavnici Prištine gađali srpsku delegaciju flašom na sastanku, stižu reakcije

Predstavnici Prištine gađali su flašom Ivana Markovića, šefa srpske delegacije na sastanku zamenika ministara u okviru sporazuma CEFTA, koji se održavao u petak u Valoni.
Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić kaže da je reč o šovinističkom ispadu.
 
Kako su preneli mediji, sastanak u Valoni tekao je normalno dok delegacija Prištine nije uzela reč i, prema tvrdnjama Markovića, rekla da Srbija uvodi necarinske barijere prema "državi Kosovo" i na taj način nanosi štetu njihovom razvoju i njihovoj trgovini. Marković kaže da je od predsedavajućeg sastanka zatražio da se takva provokacija ne koristi na sastanku u okviru CEFTA i rekao da je Kosovo sastavni deo Srbije, posle čega su, usledili povici prištinske delegacije i gađanje flašom.  
 
Komentarišući incident na sastanku CEFTA, Đurić je gostujući na TV Pink ocenio da je reč o "šovinističkom ispadu".
 
"To se dešava kada jednoj šovinističkoj političkoj eliti date pristup međunarodnim organizacijama", kazao je Đurić i dodao da je Srbija u poslednje vreme uspela da spreči članstvo Prištine u devet "ključnih ili zvučnih" međunarodnih organizacija.
 
Govoreći o nestašici robe na severu Kosova, Đurić je optužio Prištinu da je stvorila "nemoguću atmosferu" u kojoj se, kako je rekao, "hapsi, pa čak i puca na ljude" koji organizuju snabdevanje severa Kosova osnovnim životnim namirnicama.
 
On je ocenio da su "snažnom, nasilnom, agresivnom akcijom" prištinskih vlasti presečene i "alternativne veze" između centralne Srbije i severa Kosova.
 
"Pre dve nedelje je na teritoriji opštine Leposavić pucano iz automatskog oružja na kamion koji je prevozio osnovne životne namirnice, a pre nekoliko dana je granična policija napala vozača i pokušala da otme kombi koji je prevozio namirnice iz Zvečana u Mitrovicu", rekao je Đurić.  
 
Vučić: Velika nervoza, neko je izgubio živce
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je gađanje srpske delegacije flašom u Albaniji kao izraz "slabosti i nervoze" kosovskih Albanaca.
 
"To nije izraz snage i nadmoći, već govori o velikoj nervozi kod njih jer su mislili da su sve završili 2008. godine", rekao je Vučić i dodao da "kada ste primorani da nekoga na najprimitivniji način gađate flašom, to jasno govori da je neko izgubio živce, a mislim da imaju razlog za to".
 
Vučić je u Sivcu, gde je počeo posetu Zapadnobačkom okrugu u okviru svoje kampanje "Budućnost Srbije", poručio da će dve strane kad-tad morati da se vrate razgovorima, a to će se desiti kada se ukinu takse.
 
 Komentarišući izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija da je ujedinjenje Preševa, Bujanovca i Medveđe s Kosovom "san svakog Albanca" na čijem će ostvarenju raditi, Vučić je ocenio da je ta priča "bezveze" i da građani tih triju opština Srbije "ne treba da brinu".
 
"To Tači priča već dve-tri godine i bezveze mu je ta priča. Niti mogu oni to da ostvare, niti to ima bilo kakve veze sa realnošću. Nikakve ozbiljne opasnosti nema", rekao je predsednik Srbije.
 
Upitan kako komentariše tekst na naslovnoj strani lista "Danas" u kojem se izražava sumnja u navode o nestanku osnovnih životnih namirnica na severu Kosova, Vučić je rekao da to "nije novost" jer "više od godinu i po dana postoji sinhronizovana akcija u kojoj treba predstaviti Srbe sa Kosova, posebno sa severa, kao kriminalce i produženu ruku Beograda, i govoriti kako su oni uvek krivi za sve".
  • Hemera

    30.06.2019 00:03
    Zločinci
    Nema osude ni iz međunarodne zajednice ni iz Brisela. Prevršili su svaku meru.
  • Lala

    29.06.2019 19:10
    Crnjak
    Zamena teze,tu je srbijanska delegacija provocirala u svojoj nemoci iznoseci glupost da je kosovo u pravnom sistemu Srbije.
  • MilijanaLakić

    29.06.2019 17:39
    divljaštvo na delu
    Da li je svet osudio ovo divljačko ponašanje? Ili će nam opet poručiti " da se obe strane suzdrže...."?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija