Srbiji pripali objekti bivše SFRJ u Ženevi, Frankfurtu, Harareu i Konakriju

Objekti u Ženevi, Frankfurtu, Harareu i Konakriju pripali su Srbiji u raspodeli imovine bivše SFRJ.
Srbiji pripali objekti bivše SFRJ u Ženevi, Frankfurtu, Harareu i Konakriju
Foto: Pixabay
Dogovorom zemalja naslednica bivše SFRJ Srbiji su pripali objekti stalne misije pri UN u Ženevi, generalnog konzulata u Frankfurtu, ambasade i kuće u Harareu (Zimbabve), kao i rezidencije u Konakriju (Gvineja).
 
Taj dogovor postignut je na sastanku Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ koji je održan u Beogradu 2. i 3. jula. Sastanak je okončan usvajanjem Rezolucije i donošenjem niza konkretnih odluka po svim tačkama dnevnog reda - uključujući i raspodelu jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ.
 
Odluka o raspodeli, odnosno dodeli jednog broja nepokretnosti bivše SFRJ, predstavlja prvu odluku Mešovitog komiteta takve vrste nakon više od sedam godina.
 
Takođe, u skladu sa Sporazumom o pitanjima sukcesije, otpisan je jedan broj nepokretnosti za koje je, nakon provere imovinsko-pravnog i faktičkog statusa, nesumnjivo utvrđeno da nikada nisu bile ili više nisu u vlasništvu bivše SFRJ.
 
Sa druge strane, kako se dodaje u saopštenju Ministarstva spoljnjih poslova, upisana je "novopronađena" imovine bivše SFRJ, koja prethodno nije bila evidentirana.
 
Mešoviti komitet je konstatovao da je zajednička prodaja nepokretnosti bivše SFRJ u Njujorku (rezidencijalni stan) i Tokiju (ambasada/rezidencija) uspešno okončana, kao i da je prodaja nepokretnosti u Bonu u završnoj fazi.
 
Razmatrane su i mogućnosti fizičkih podela velikih diplomatskih kompleksa u Braziliji, Nju Delhiju i Moskvi, kao i u Adis Abebi.
 
Takođe je doneta odluka da se lista umetničkih dela, koja su se nalazila u diplomatsko-konzularnim predstavništvima bivše SFRJ i o čijem faktičkom stanju nema podataka, uputi Interpolu radi potrage i preduzimanja daljih mera iz njihove nadležnosti.
 
Naredni, 20. sastanak Mešovitog komiteta za raspodelu diplomatske i konzularne imovine bivše SFRJ održaće se do kraja februara 2020. u Sarajevu.
 
Na sastanku u Beogradu su učestvovali ovlašćeni predstavnici svih država-sukcesora bivše SFRJ - Bosne i Hercegovine (Adnan Hadžikapetanović), Hrvatske (Petar Uzorinac), Severne Makedonije (Borčo Damjanov), Slovenije (Damjan Bergant) i Srbije (Veljko Odalović).
  • Dušan

    07.07.2019 10:11
    Dobro a šta je sa ostrvima?
    Što niko ne piše da Italijani hoće dogovor sa Srbijom oko trenutnih hrvatskih ostrva. Ima dosta pravno važućih papira o tome. I italijani se trude a naši ćute
  • New york

    07.07.2019 09:16
    Jaka cena
    Znaci Veljko Odalovic rasprodaje nase skupe nekretnine po belom svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija