Svaki drugi stan u Srbiji izgrađen nelegalno

U Srbiji je više od dva miliona nezakonito izgrađenih objekata ili 43,42 odsto ukupnog broja objekata u 2017. godini, pokazuje baza nezakonito izgrađenih objekata Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
Svaki drugi stan u Srbiji izgrađen nelegalno
Foto: Pixabay
Kako se navodi u nedavno usvojenoj Strategiji održivog urbanog razvoja Srbije do 2030. godine, u strukturi popisanih i kategorisanih objekata u Srbiji dominiraju stambeni (47,6 odsto) i pomoćni (35,2 odsto), za kojima slede ekonomski (11,92 odsto) i poslovni (1,89 odsto) objekti.
 
Nezakonito izgrađeni stambeni objekti čine 47,24 odsto od ukupnog broja stambenih objekata, odnosno svaki drugi stambeni objekat je nelegalno izgrađen.
 
Autori strategije podsećaju da je u periodu od 1990. godine intenziviran proces masovne bespravne izgradnje.
 
Zaoštravanje problema dostupnosti stanova u periodu od 1990. do 2000. godine podstaklo je zamah individualne stambene samogradnje:
 
- u predgrađima, 
- u izgrađenim centralnim urbanim zonama masovnom dogradnjom i nadziđivanjem postojećih objekata (tzv. "ukrovljavanjem"),
- izgradnjom novih objekata na javnim površinama već izgrađenih urbanih zona (tzv. "pogušćavanje"),
- uzurpacijom javnog građevinskog zemljišta i javnih površina,
- izgradnjom u planiranim infrastrukturnim koridorima,
- izgradnjom podstandardnih naselja.
  • Investitori i ...

    08.07.2019 02:45
    Sve to lepo dogovoreno
    Za svaku zgradu sigurno postoji zapisnik inspektora koji je bio na gradilistu i potvrdio da se gradi bez dozvole. Ako zapisnik postoji tacno se moze videti kod koga je prijava ostala "u donjoj fioci".
  • GNS

    07.07.2019 23:42
    Detelinara
    Nikada se nece dogoditi nesto veliko pa da se svemu tome stane na kraj.
    Mesec dana se vijam sa gradjevinskim inspektorima kojima sam u prijavi tacno naveo clanove zakona koji su prekrseni, ali investitor i dalje gradi protivzakonito.... nista inspekcija nije uradila...izbegavaju svaki kontakt....
    Tako da ce nelegalne gradnje biti uvek.
  • Pravna logika

    07.07.2019 22:24
    Zgrada iz 1991. u Novom Sadu još nije uknjizena. A izvšni postupci daju 5 dana da sami prodate imovinu da platite za šta niste ni znali. Pa ko je ovde lud?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija