Traže od Skupštine Srbije da se kruniše srpski kralj kako bi se "slika o Srbiji promenila na bolje"

Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS) će zatražiti od Skupštine Srbije da ukine "nelegalnu, nelegitimnu i protivpravnu odluku" iz 1945. godine o ukidanju kraljevine i proglašenju republike i zatražiti krunisanje srpskog kralja u Beogradu.
Kao jedan od razloga za ovaj zahtev u stranci navode to što bi čin krunisanja srpskog kralja u crkvi, uz prisustvo patrijarha i najuglednijih zvanica iz celog sveta, propratili svi svetski mediji, te bi se time "u jednom danu slika o Srbiji promenila na bolje".
 
"Ono što Srbi imaju, hteli bi mnogi narodi, a to je izvorna dinastija, proistekla iz naroda, koja može biti krunisana svojom autentičnom krunom. Srbija je jedina država na svetu koja to ima, a ne koristi za svoj interes. Takođe, jedina smo država koja je republika, a na zastavi ima krunu i ne stavlja je na glavu onome kome pripada", izjavio je narodni poslanik i predsednik POKS Žika Gojković.
 
POKS podseća da je Narodna Skupština Kraljevine Srbije izabrala za kralja Petra Prvog Karađorđevića, koji je bio krunisan u Sabornoj crkvi u Beogradu, a zatim miropomazan u manastiru Žiča. 
 
"Isti ritual će imati prilike da vide naši građani, ali i čitav svet kada se bude ponovo krunisao srpski kralj", zaključuje se u saopštenju POKS-a.

Komentari 119

  • Pavle

    31.01.2020 08:59
    Procedura
    Jasno je da srpske dinastije jesu narodne, ali nisu plemenitog roda. Na Zapadu pa i u Rusiji pre ćete čuti izraz ,,srpske svinjarske dinastije ,, nego li ,,dinastije protekla iz naroda...Elem da pojasnim Karadjordje nikada nije bio monarh, jer za monraha u ono vreme morao si da dobiješ dozvolu u vidu fermana ili konvencije od najjače sile ili grupa sila iz sveta i regiona...Knjaz Miloš je prvi monarh i vladar, Karadjordje je bio vodja bune...Elem idemo dalje, Miloš je dobio ferman od Sultana iz Stambola, sklopio je dogovor sa Marašli Ali pašom predstavnikom sultana...I Miloš i Mihajlo su morali po kneževsku titulu da idu u Stambol kod sultna kome su bili verni...Prvi monarh iz dinastije Karadjordjevića bio je sin Karadjordja Aleksandar...Od kneza Milana Srbija je 1878 na Berlinskom kongresu dobila priznaje velikih sila a Milan je 1882 tajnom konvencijom sa tada najajčom silom Austirjom postao kralj...Majski prevrat izveden je uz saglasnost tada velikih sila Rusije i Austrije, a Petar Karadjordjević doveden je na vlas dozvolom obe sile...I republika je ustanovljena dozvolom velikih sila Rusije, Engleske i SAD u Teheranu 1943...Tako da ako hoćete monarhiju nije dovoljno šta hoćete vi i narod, ako vam velike sile u ovom slučaju Amerika, Evropa, Rusija i Kina ne daju monarhiju onda zaboravite.
  • Lala

    09.08.2019 11:47
    KRALJEVINA
    Naravno VOJVODINA je za vraćanje svoga KRALJEVSTVA jer kad smo se 1918. pripajali uradili smo to zbog KRALJEVINE SRBIJE a ne dođoške komunističke Jugoslavije ili republike.
    Živela Kraljevina Srbija i njeno Vojvodstvo!!!
  • Maca1

    03.08.2019 16:03
    Kralj
    Gledam komentare i sa zaljenjem konstatujem da je nas narod glup. Vratite Kralja pre nego sto komunjare sve do kraja upropaste!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.