Tabaković tvrdi: Najbolji rezultati za poslednjih nekoliko decenija

Devizne rezerve veće od 12,5 milijardi evra, stabilan kurs dinara, cena i rast bruto domaćeg proizvoda i stranih direktnih investicija, predstavljaju najbolji rezultat u poslednjih nekoliko decenija, izjavila je guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković.
Ona u intervjuu za RTS navodi da "koliko god neko bio zavidan ili bilo čime drugim motivisan ne može da ospori podatak da Srbija danas ima najveće devizne rezerve u poslednjih 20 godina, koje na današnji dan iznose - 12,6 milijardi evra".
 
"Na primer, naknada od aerodroma od koncesija je samo delić tog ukupnog rasta koji je ostvaren sa 6,7 na 10. Danas raspolažemo sa 21,5 tona zlata i to je u odnosu na jučerašnju cenu preko 850 miliona evra. A to je malo ispod sedam procenata ukupnih deviznih rezervi i mi ćemo nastojati da povećamo, sve radimo i preduzimamo da bi imali tu vrste aktive u deviznim rezervama koja ne zahteva nikakav trošak a daje sigurnost", navela je Tabaković.
 
Ona tvrdi i da je dinar postao poželjna roba za kojim je veća tražnja nego ponuda i zato raste njegova cena.
 
"Zato Narodna banka i ima probleme, pod znacima navoda probleme. Imali smo najveću kupovinu u jednom mesecu, to je bio jun, kada smo 735 miliona evra kupili da ne bi dozvolili da dinar preterano jača", kaže guvernerka.
 
Ona navodi da Srbija ima i povećan robni uvoz u čemu značajno učestvuje i potrošnja.
 
"Ali, izvinite, da li se sve što radimo ne svodi na želju da imamo i poboljšan životni standard i ako znamo da su izvori te potrošnje robe široke potrošnje koja raste nešto brže od izvoza i ako znamo da je to rezultat povećanja plata u privatnom sektoru, pre svega, jer je za četiri godine kumulativni rast plata u privatnom sektoru preko 20 procenata. Ako uzmemo kao primer samo april ove godine rast plata u privatnom sektoru je 12,3 odsto, a u onome što se zove javni sektor taj rast je 9,6 odsto", kaže Tabaković.
  • Predragg

    14.07.2019 12:30
    Veoma zanimljivo. Mediji u Srbiji objavljuju samohvalu drzavnih rukovodioca,bez prave ,realne,strucne analize. Neko zlonameran,pomislio bi da su u pitanju manipulacije i prikrivanja.
    Ja im ipak verujem . Ne bi valjda svakih 5 minuta predsednik ili neko od posilnih,gostovao u realitima na drzavnim i privatnim medijima da je istina drugacija ?
  • Sestro,ne vidiš ti..

    13.07.2019 20:48
    Kupi nove naočare
    Koliko para bi tek bilo da se vama ukine mogucnost da mesate svoje prljave prste u javne nabavke i da se plate svim politicarima, odbornicima i ministrima smanje na 50.000 bez dodatnih prihoda. Olesiste budzet a kanalizacije nema ni u svim gradovima.
  • Mile

    13.07.2019 17:27
    Zemla blagostanja sta drugo reci.Pogotovu zaJorgovanku da njenim ld.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija