Doktorat Siniše Malog vraćen FON-u na ponovno odlučivanje

Predmet osporene doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog vraćen je Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje, odlučeno je na sednici Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta.
Doktorat Siniše Malog vraćen FON-u na ponovno odlučivanje
Foto: 021.rs
Ranije je Stručna komisija FON-a zaključila da doktorat Malog nije plagijat. 
 
"Odbor je utvrdio da je mišljenje Stručne komisije Fakulteta, na osnovu kojeg je doneta odluka fakultetskog Nastavno-naučnog veća nepotpuno, nejasno i kontradiktorno, što sprečava Odbor da donese konačnu odluku", navodi se u saopštenju Odbora.
 
Rok za postupanje Fakulteta organizacionih nauka po odluci Odbora je 60 dana. Univerzitet u Beogradu će nastaviti da pruža blagovremene informacije o ovom postupku, navedeno je u saopštenju objavljenom na sajtu BU. Odbor za profesionalnu etiku je danas odlučivao po žalbi profesora na odluku Stručne komisije FON-a.
 
Prvo je redovni profesor i šef katedre za finansije na EBS Univerzitetu u Visbadenu Raša Karapandža na sajtu Peščanika objavio svoju analizu doktorata Siniše Malog, svoj stav o radu Stručne komisije koja je ocenjivala doktorat Malog i primer žalbe koja bi mogla biti podneta Univerzitetu u Beogradu.
 
On, međutim, nije profesor Univerziteta u Beogradu, pa prema procedurama nije mogao ni da podnese žalbu. Zato su mu se pridružili profesor Dušan Teodorović, profesorka Vesna Rakić-Vodinelić i drugi.
 
"Žalba ima akademski deo, koji je uradio profesor Raša Karapandža, mi smo ga proučili i stali smo iza njega, taj deo je sada i naš. Pravnu ekipu je vodila profesorka Vesna Rakić Vodinelić. Ona ima velike zasluge, jer je žalba obuhvatila i sve pravne aspekte, uključujući i Zakon o autorskom pravu, i ona ima 42 stranice ukupno", rekao je ranije Teodorović.
 
Komisija FON-a je na osnovu svoje analize zaključila da je doktorska disertacija Siniše Malog rezultat samostalnog naučno-istraživačkog rada. "Iako postoje određeni propusti, oni po obimu i značaju nisu doveli u pitanje osnovne naučne doprinose i originalnost ovog rada. Stručna komisija smatra da je Kandidat ispunio sve zakonski propisane uslove i prelaže da se Kandidat dr Siniša Mali promoviše u zvanje doktora nauka, kako bi mogao koristiti sva prava koja mu po tim propisima pripadaju", zaključila je Stručna komisija, navodi Insajder.
 
Ovaj izveštaj potpisali su, kako prenosi Insajder, prof. dr Dejan Erić, prof. dr Vinko Kandžija, prof. dr Tomaž Čater, prof. dr Dragan Mikerević.
 
U izveštaju piše i da greške i propusti koji se mogu naći u radu nisu isključiva odgovornost Malog, već da odgovornost leži i na članovima Komisije za ocenu i odbranu rada, pred kojima je 2013. godine Mali odbranio doktorat. "Članovi komisije su morali više da rade sa Kandidatom i pomognu mu u poštovanju najviših akademskih standarda u izradi pojedinih poglavlja ovog rada", piše u izveštaju.
 
Opširnije čitajte u tekstu Insajdera.
  • Mučenik

    16.07.2019 10:36
    PLAGIJATOR IZGUBIO VREME?
    Tako zvani doktore nauka Mali, budi jednom čovek i umesto što si čekao sedam godina da ti priznaju plagirani doktorat, mogao si da uradiš korektni i priznati doktorat. Ovako ostaćeš večito kao plagijator, lopov tuđeg rada i ideja. Tvojim naučnim radom umanjuješ moć svom šefu i mentoru. Dosta si ga sekirao. Prekini već jednom!
  • Армаггедон

    16.07.2019 07:11
    Кад погледам задњих 30година видим да је проблем у нама гласачима,нон-стоп наседамо на приче и обећања а олош се богати на нашој грбачи.Докле год ћутимо на разне дипломе,јутке,Симоновиће,кофере пуне пара биће нам увек овако когод да је на власти.
  • Veliki

    15.07.2019 22:50
    Opet doktorat
    Zasto se ponovo vraca doktorat da se o njemu odlucuje kad Svi znamo da nece biti nista. Predsednik je rekao da je ministar Mali castan i posten covek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.