Preminuo akademik Nikola Hajdin, projektant Mosta slobode

Član Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin, preminuo je u Beogradu, potvrđeno je u SANU.
Rođen je 4. aprila 1923. u Vrbovskom, Hrvatska. Diplomirao je i doktorirao na Građevinskom fakultetru u Beogradu, gde je bio redovni profesor od 1966. godine. Jedan je od vodećih svetskih stručnjaka u oblasti projektovanja mostova i lučnih brana.
 
Njegovi mostovi sa kosim zategama predstavljaju svetsko dostignuće u izgradnji mostova. Najpoznatiji su most na reci Visli u gradu Plocku u Poljskoj i Most slobode u Novom Sadu.
 
Projektovao je i lučne brane širom sveta. Autor je više stotina naučnih radova. Predsednik SANU bio je od 2003. do 2015. godine i inostrani član nekoliko svetskih akademija. Bio je počasni doktor tehničkog univerziteta u Atini i gostujući profesor na više svetskih univerziteta. Kao ekspert, bio je konsultant u više međunarodnih projekata.
 
   
 
Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među kojima su: Oktobarska nagrada Beograda (1959); Oktobarska nagrada Novog Sada (1981); Nagrada AVNOJ-a (1987); Prva nagrada za projekat mosta preko reke Visle u Plocku, Poljska (1996); Orden rada sa zlatnim vencem (1979); Orden zasluga za narod sa zlatnim vencem (1987) i Plaketa Svetog Đorđa grada Kragujevca (2011).
  • MilanNS

    22.07.2019 01:13
    Hvala Vam profesore sto ste nam obezbedili da ucimo iz Vasih knjiga i naucnih radova. Mnogo toga pametnog u struci sam naucio od Vaseg pedagoskog rada i literature. Pocivajte u miru.
  • Dzo

    22.07.2019 01:11
    Uz B. Zezelja, B. Petrovica, M. Djurica, M. Sekulovica, B. Trajanovica, Nikola Hajdin spada u red najvecih umova gradjevinarstva koja je ova zemlja ikada imala. To je period kada je Jugoslavija bila ozbiljna svetska sila u gradjevinskom sektoru. Nazalost danas je nauka u gradjevinarstvu samo bleda senka onoga sto je nekad bila.
  • Borislav

    17.07.2019 23:28
    Hvala
    Hvala Vam profesore!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.