Insajder: 'Slučaj gondola' pred Vrhovnim kasacionim sudom

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije podnelo je tužbu Vrhovnom kasacionom sudu zbog odluke Upravnog suda da privremeno obustavi pripremne radove na izgradnji žičare "gondole" na Kalemegdanu, rečeno je Insajderu u tom Ministarstvu.
 Insajder: 'Slučaj gondola' pred Vrhovnim kasacionim sudom
Foto: Pixabay
Tužba je podneta, kako je navelo Ministarstvo, jer nevladina organizacija Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI), po čijoj tužbi je doneta odluka o privremenom obustavljanju radova, "ne može biti stranka u postupku".
 
Pre skoro tri meseca Upravni sud doneo je odluku da privremeno zaustavi radove na realizaciji projekta izgradnje "gondole" jer je RERI tužio Ministarstvo građevinarstva, koje je izdalo građevinsku dozvolu za pripremne radove na jednoj parceli na Kalemegdanu.
 
Potom je, kako je naveo Insajder, Upravni sud privremeno obustavio radove, do donošenja konačne odluke o zakonitosti odluke. Iako je Ministarstvo najpre saopštilo da će poštovati tvu odluku suda, ubrzo je podnelo tužbu Vrhovnom kasacionom sudu (VKS).
 
"Smatramo da grupa građana koja je podnela tužbu Upravnom sudu, ne može biti stranka u postupku. Osim te grupe građana, po istom osnovu tužbu je Upravnom sudu podnelo i više fizičkih lica, a u jednom slučaju tužba je odbijena", rečeno je Insajderu u Ministarstvu građevinarstva.
 
To Ministarstvo je 1. aprila ove godine izdalo građevinsku dozvolu kojom se odobravaju pripremni radovi na Beogradskoj tvrđavi za izgradnju "gondole", a u organizaciji RERI navode da je reč je o području arheološkog nalazišta "Antički Singidunum". Kako je navedeno u građevinskoj dozvoli, pripremni radovi uključuju postavljanje gradilišne ograde, instalacija i oprema privremenog karaktera, zemljane radove i radove na stabilizaciji terena, kao i osiguranje iskopa prema susednim parcelama bušenim šipovima.
 
Institut RERI je 17. aprila podneo tužbu Upravnom sudu, zahtevajući da se građevinska dozvola za izvođenje pripremnih radova poništi kao nezakonita, a da se pripremni radovi hitno zaustave.
 
"Upravni sud je zaključio da je zahtev RERI-ja za odlaganje izvršenja rešenja osnovan i da bi izvršenjem rešenja o građevinskoj dozvoli bila naneta šteta širim interesima javnosti koja bi se teško mogla nadoknaditi", naveo je Insajder.
 
Izradnji "gondole" kao štetnoj za Kalemegdansku tvrđavu usprotivila se gotovo celokupna stručna javnost, odnosno više od dvadesetak strukovnih udruženja, naučnih instituta i obrazovnih katedri za očuvanje kulturnog nasleđa, koji su zahtevali da se projekat obustavi, a peticiju za to potpisalo je oko 14.000 građana.
 
Pošto je Republički zavod za zaštitu spomenika kulture (RZZSK) ipak dao saglasnost za izgradnju, oglasili su se konzervatori tog zavoda koji tvrde da nisu učestvovali u donošenju odluke, već samo arhitektonsko odeljenje koje nije bilo jedinstveno, i apelovali da se obustavi izgradnja žičare.
 
Izgradnji "gondole" usprotivilo se i Odeljenje istorijskih nauka Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koje je ocenilo da bi taj projekat "grubo narušio celinu jedinstvenog spomenika i viziju položaja Beogradske tvrđave na ušću dveju velikih reka, kakav nema nijedan srednjovekovni grad".
 
Po istraživanju Insajdera, planovi razvoja Beograda razlikuju se jedan od drugog: dok urbanistički plan predviđa žičare, ali ne precizira gde, Plan generalne regulacije zabranjuje njenu izgradnju na Beogradskoj tvrđavi. Opširnije ovu vest čitajte OVDE.
  • Novi Sad

    18.07.2019 08:34
    Plaše me najave budućeg razvoja Novog Sada (NS na vodi, most ka ulazu u tvrdjavu ..) čim se premijerka šeta sa gradonačelnikom... Da ne bude zabune, svako zdravorazuman nema ništa protiv proširenja i unapređenja samog grada, ali prema savetima i preporukama visoko stručne javnosti i očuvanja dosadašnjeg izgleda i pečata Novog Sada. Danas je sve moguće, nauka je toliko napredovala, ali na žalost, kod nas je svaka promena uglavnom štetna i unazadjujuća.
  • Peka

    17.07.2019 21:38
    Vlast vs narod
    Eto, glasas za vlast da ucini nesto za narod, posle se oglusuju o volji istog, neverovatno je da u svemu imaju kompleks od druge strane.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.