Plate u MUP-u porasle skoro za trećinu za četiri godine, odluka bila diskreciona

Zarade zaposlenih u MUP-u, u periodu 2016-2019, porasle su kumulativno blizu 30 odsto, a zašto je to tako – nije poznato jer se o tome odlučivalo diskreciono i bez obrazloženja, navodi se u najnovijoj studiji Fiskalnog saveta o platnim razredima.
Plate u MUP-u porasle skoro za trećinu za četiri godine, odluka bila diskreciona
Foto: 021.rs
Kako prenosi Nova ekonomija, Vlada i Skupština Srbije povećavale su plate za sve zaposlene u Ministarstvu unutrašnjih poslova za dva odsto u 2016, za pet odsto u 2017, za 10 procenata u 2018. i za 9 odsto u 2019. godini.
 
Istovremeno, plate u Ministarstvu poljoprivrede u 2016. i 2017. nisu povećavane, da bi u 2018. usledilo prvo povećanje od pet odsto, a potom u 2019. za sedam odsto. To znači da je kumulativno povećanje zarada u MUP-u iznosilo preko 28 procenata, a u Ministarstvu poljoprivrede nešto više od 12. 
 
Fiskalni savet kaže da su njihove ranije analize pokazale da je zapravo bilo ispravnije uraditi suprotno, pošto su zarade u MUP-u već bile znatno iznad objektivnog nivoa, pa je njihova jača kontrola bila opravdana. 
 
Dakle, računovođa u MUP-u je 2016. već imao veću platu od kolege na istom mestu u Ministarstvu poljoprivrede, da bi u sledećim godinama ova razlika bila dodatno uvećana. Fiskalni savet upozorava da je određivanje plata na osnovu pripadnosti ministarstvu pogrešno i da plate treba da zavise od kvalifikacije, kompetencije i stručnosti. 
 
U postojećem sistemu se zapravo plate određuju na suprotan način. Tako se svake godine u budžetskom procesu Vlada i Skupština opredeljuju za različite procente uvećanja zarada po budžetskim korisnicima (dakle, prema mestu zaposlenja), navodi se u analizi Fiskalnog saveta koji je zadužen za nadzor javnih finansija.
  • Ja

    08.12.2019 19:11
    Odgovor za@pop:Penzija za policajce kad navrse 55 god.zivota nije jednaka poslednjoj plati vec se sabira celokupan ostvareni staz i mnozi se sa licnim koeficijentom i 772 i dobija se neto penzija koja je znacajno manja.Od 01.01 2021.god.policajci ce u penziju ici sa 57,8 godina zivota.Zato Vas molim da ne iznosite lazi i da ne unosite zabunu.Uostalom gospodine proverite koliki je zivotni vek policajca u penziji sve ce Vam biti jasno.Imajte postovanja prema svima koji su svoju penziju casno zaradili.
  • Dzo

    22.07.2019 00:34
    Bravo Vucicu, policajce podplacuj a inzenjere nogom sutiraj iz zemlje. Razbucao si ovu zemlju kao beba zvecku.
  • A tek penzija

    20.07.2019 17:05
    @PoP
    Penzija policajca je dva puta veća od penzije prosvetnog radnika.
    Jer se za prosek penzije policajcu i vojniku računa samo prosek posednje godine staža,a prosvetnom radniku i nama ostalima prosek celog staža osiguranja.Penzija prosvetnog radnika mnogo manja od poslednje plate, a penzija policajca jednaka poslednjoj plati.
    To da zbog beneficija policajac ode u punu penziju sa 55 godina života, a prosvetni radnik sa 65 ne vredi ni pominjati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.