Vlasnici zapuštenih njiva bi mogli da plaćaju veći porez

Zapuštena i neobrađena zemlja uglavnom se vezuje za pojedine opštine u planinskim predelima.
Vlasnici zapuštenih njiva bi mogli da plaćaju veći porez
Foto: 021
Međutim, statistika pokazuje da nešto manje od polovine državnih oranica nema zakupce.
 
Srbija raspolaže sa oko 515.000 hektara državne zemlje, a prema poslednjim podacima ne izdaje se oko 235.000 hektara.
 
Direktor uprave za poljoprivredno zemljište Branko Lakić, za "Politiku" ističe da su to uglavnom pašnjaci, livade i močvare koji se tretiraju kao poljoprivredno zemljište i nude u zakup u dva, tri kruga, ali se niko ne javlja.
 
"Cilj nam je da kroz izmene, koje su u toku, ovakvo stanje promenimo i što više zemljišta stavimo u funkciju", kaže on.
 
Lakić dodaje da bi do oktobra trebalo da budu završene izmene Zakona o poljoprivrednom zemljištu.
 
Cilj je takođe i da se poveća obradivost zemljišta u privatnoj svojini. Država trenutno ne raspolaže sa podacima o stanju zemlje u privatnoj svojini, a Lakić kaže da zato i postoji ideja da se propisi menjaju, tako da će obaveza privatnih vlasnika biti da prijave resornom ministarstvu koje se zemljište ne obrađuje.
 
Kako naglašava Lakić, u svakom slučaju će postojati i neki vid sankcija za one koji ne obrađuju zemljište ili ga ne nude u zakup.
 
"Istina je da je reč o privatnoj svojini, ali ona je ipak ograničena društvenim interesom, a to je da poljoprivredno zemljište služi za proizvodnju hrane", kaže Lakić.
 
Kako ističe, u mnogim zemljama EU primenjuju se sankcije za vlasnike zapuštenih parcela, od fiksnih novčanih kazni, do uvećanih iznosa poreza na imovinu.
 
On smatra da je Srbija bliža modelu da se utvrdi veća poreska obaveza za one koji ne obrađuju poljoprivredno zemljište.
  • Iz drugog ugla

    22.07.2019 10:57
    Neograđene njive, ako nisu postale deponije ili zagađenje drugim ljudskim nedelima, su ustvari prirodni ekosistemi. Bolje da to i ostanu, nego da ih neko bez volje i svesti obrađuje i zaprašuje raznim otrovima. Dosta zemlje je već ispošteno neadekvatnom obradom, neobrađene njive pomažu prirodi da se obnovi.
  • No paor

    21.07.2019 11:33
    Strane infesticije
    Ponudite pašnjake, livade i močvare arapima i Tenisu, a vrhunske njive lokalnim paorima, ili ih denacionalizujte. Samo se bojim da se ne nađe neki pašnjak na Vračaru.
  • Peka

    21.07.2019 10:30
    Njive vs promenada
    Pa verovatno da mogu i da ima ko, one bi bile obradjivane. A sta cemo sa zapustenim delom kod promenade (preko puta dino parka), dete moze da se izgubi koliko je narasla travurina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija