Dušan Kovačević: Spremam se da snimim novi film

Predsednik Saveta Festivala evropskog filma Palić akademik Dušan Kovačević, koji je sinoć uručio nagradu "Aleksandar Lifka" hrvatskom režiseru Rajku Grliću, istakao je da je on jedan od onih ljudi koji o bivšoj zemlji govore onako kako je bilo.
"On je mnogo radio sa ljudima iz Jugoslavije, koja se više ne spominje često. Danas je taj pojam zamenjen rečju region. Rajko je sa filmom 'Ustav Republike Hrvatske' začeo veliku i ozbiljnu političku priču o životu na prostoru bivše Jugoslavije i jedan je od retkih koji se ne stidi da govori da je i jugoslovenski reditelj. Svi su postali nacionalni reditelji, a svi smo mi živeli u zemlji u kojoj su napravljeni filmovi za koje danas govorimo da su izuzetno dobri", istakao je Kovačević.
 
"Taj njegov film govori o tome da prebrojavanje krvnih zrnaca vodi direktno unazad u onu najstrašniju prošlost", dodao je Kovačević.
 
O drugom laureatu nagrade "Aleksandar Lifka" Miljenu Kreki Kljakoviću, Kovačević kaže da je zaista svetski scenograf.
 
"Imao sam sreće da sa njim radim 'Undreground' i znam ga odlično, sjajan je. Sada će raditi jedan veliki američki film", naveo je Kovačević.
 
Kovačević ističe i da su se nekada filmovi drugačije radili nego danas, sa više entuzijazma.
 
"Para je uvek nedostajalo, ja tome svedočim sa početka sedamdesetih, a bilo je isto i pre toga, ali bilo je dovoljno ljubavi i entuzijazma i želje da se napravi dobar film", istakao je Kovačević.
 
Smatra da su se filmovi ranije radili sa više preciznosti i sa više planiranja i bili su angažovani glumci koji su imali veće iskustvo na filmu.
 
"To danas nedostaje našem filmu. Kada pogledate naše kultne filmove vidite generaciju glumaca koja je kao ona u američkim klasičnim filmovima, izuzetno dobra", rekao je Kovačević i dodao da se sprema da posle mnogo vremena, krajem septembra ili početkom oktobra snimi film.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.