Trivan: Uskoro moguća zabrana uvoza vozila starijih od 10 godina

Uvoz automobila starijih od 10 godina mogao bi da bude zabranjen sledeće godine, a kupci električnih kola bi trebalo da imaju subvencije, najavio je ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.
U prvih pet meseci u Srbiju je uvezeno 60.000 vozila, a procena je da je tek svaki osmi ili deveti automobil mlađi od 10 godina. Kada je reč o vozilima starijim od decenije, iz inostranstva se najčešće nabavljaju "golf četvorka", "golf petica", "fijat punto", "pežo 307", "reno megan", "sitroen C-4"...
 
Ukoliko bi se obistinile najave ministra Trivana, ovom poslu bi uskoro došao kraj.
 
"Radimo na tome, i to ne zavisi samo od mene i mog Ministarstva, za to treba da se postigne konsenzus u Vladi. Mene visoko drži svest da su pojedine zemlje u regionu već zabranile uvoz automobila sa najlošijim motorima. Crna Gora je zabranila uvoz automobila sa motorima euro 3 i 4, BiH sa motorima euro 3. Dakle, nema razloga da mi budemo na repu svega toga i mi već radimo na tome. Koliko ćemo brzo uspeti, ja se nadam da bismo već sledeće godine mogli da budemo u tome", izjavio je Trivan za "Mondo".
 
Ministar je istakao i da su električna vozila budućnost, ali da je za takve četvorotočkaše neophodna infrastruktura.
 
"Sa kolegama iz drugih ministarstava treba da radimo na logistici - na punjačima. I o tome, takođe, razgovaramo i sa predstavnicima 'Puteva Srbije' i sa ostalima koji su nadležni. Hajde da budemo pametni, hajde da uradimo unapred punjače. Imamo domaću pamet, imamo naučnike iz Niša koji su perfektni i koji bi uradili to jeftinije nego što bismo dobili sa Zapada", istakao je Trivan.
 
Prosek starosti automobila u Srbiji je između 16 i 17 godina, a to znači da se i dalje uvoze i voze vozila sa euro 3 motorima koja ulaze čak u 20. godinu. Miloš Petrović iz Asocijacije uvoznika vozila i delova pozdravlja najavu ministra, ali je i skeptičan.
 
"Ako bismo zabranili uvoz vozila starijih od 10 godina, to znači da bismo iz inostranstva nabavljali samo automobile sa euro 5 motorima. Tako je u Crnoj Gori. Međutim, ne znam koliko je to realno kod nas zbog socijalne priče jer na taj način zabranjujete ljudima da kupuju jeftine automobile", naglašava za "Blic" Petrović.
 
Zato, kako kaže, bolje je prvo eliminisati s ulica nebezbedna vozila ili takozvane "ubice na točkovima".
 
"Mi već imamo odgovarajuće zakone i propise koje je samo potrebno primeniti. Po sadašnjem zakonu na tehničkom pregledu se meri i beleži emisija izduvnih gasova na svakom automobilu, a od maja 2020. godine svako vozilo koje prekorači emisiju izduvnih gasova neće moći da bude registrovano. Dakle, dovoljno je samo kontrola i primena prostora i vazduh i okolina biće nam čistiji", objašnjava Petrović.
 
Za pola godine kupljeno 250 električnih vozila
 
Ministar za zaštitu životne sredine nada se da će sledeće godine svi kupci električnih vozila imati subvencije. Ipak, bez obzira na to, kupovina ovih četvorotočkaša već raste.
 
"U prvoj polovini ove godine kupljeno je u Srbiji 250 električnih automobila bez ikakvih subvencija i olakšica. Očekuje se da do kraja godine bude kupljeno 500 ovih vozila. Neverovatno je da i dalje kupci nemaju nikakvih olakšica. Ako ništa drugo, bilo bi logično da budu oslobođeni makar plaćanja PDV-a", kaže Petrović.
  • ggg

    22.07.2019 12:58
    znači nema vožnje jeftinih auta, nema vozova, busevi skupi a zagađuju samo tako,rekonstruisali put prema BG a nisu napravili stazu za bicikliste, šta reći
  • katalizator

    22.07.2019 11:00
    Koliko znate ljudi iz vase okoline da je obolelo od raka pluca ili drugog organa kao posledice izduvnih gasova?
    Svaki peti auto izbacuje crne oblake za sobom jer mu je blokiran EGR.
    Treba zabraniti ulaz u grad vozilima bez kaalizatora.
  • Fruskogorac

    22.07.2019 09:12
    Podmladjivanje
    Država je imala priliku da vozni park gradjana podmladi programom subvencija za 500L, i da povuče samim tim sa ulica starija vozila kroz program zamene. Takvo vozilo bi trebalo u najjeftinijem izdanju da košta do 8000€, i većina gradjana bi se odlučila za taj korak. Na isti način Češka podmladila svoj vozni park kroz program sa Škodom. Kod nas to nije bio prioritet i zato ta ideja nije ni započeta.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.