Srbija izbacuje iz upotrebe klasične sijalice do kraja 2020.

Klasične sijalice sa užarenom niti do kraja 2020. godine biće izbačene iz upotrebe u Srbiji, rekao je pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku Miloš Banjac.
Srbija izbacuje iz upotrebe klasične sijalice do kraja 2020.
Foto: Pixabay
"Sijalica sa užarenom niti troši pet puta više energije od neonske, a čak 10 puta više od LED sijalica, tako da će ova odluka znatno uticati na energetsku efikasnost", rekao je Banjac na panelu "Energetska efikasnost i pravilno korišćenje struje", a prenosi "Blic".
 
On je istakao da bi nova pravila trebalo da zabrane korišćenje nekih od energetski neefikasnih proizvoda i da su okrenuta smanjenju njihovog uvoza. 
 
Banjac je najavio i formiranje državnog Fonda za energetsku efikasnost do kraja 2019. godine, koji je jedan od uslova da od Evropske unije država dobije dodatna sredstva.
 
"Planiramo da se u fondu nađe oko 30 miliona evra, trenutno smo na sumi od oko 10 miliona, a od EU ćemo dobiti još 10 miliona. Ta sredstva će biti usmerena prema građanima, za razliku od dosadašnjih budžetskih sredstava od oko 1,5 miliona evra koja su bila usmerena prema lokalnim samoupravama i njihovim projektima sanacije škola, bolnica i vrtića", dodao je Banjac.
 
Ranije procene kompanije Filips, vodećeg proizvođača sijalica, je da će prelaskom sa halogenih na LED sijalice potrošači uštedeti 124 evra godišnje. Stručnjaci ističu da su halogene sijalice jeftinije od LED, ali da su troškovi za struju mnogo veći dok se LED sijalica otplati za godinu dana. Halogene sijalice takođe traju dve godine u proseku dok je očekivani vek LED sijalica od 15 do 20 godina. Uz to, LED sijalice su manje štetne prilikom odlaganja na otpad.
  • angie

    26.02.2020 15:53
    Pa i treba zabraniti. Led sijalice su mnogo bolje. Imaju manju potrosnju el.energije, a pritom mnogo duze traju. Ima raznih vrsta pa svako moze da izabere sta mu najvise prija. Led trake su isto super resenje, mnogo malo trose, a prelepo izgleda kao dekoracija. Ja sam skoro sve obicne sijalice zamenila u celoj kuci, uzimala sam kod Xenon light, imat tamo veeeeliki izbor.
  • sho

    26.07.2019 02:11
    @k2
    Pa i kazem da je izbor bio pogresan i da je trebalo uzeti pribliznu temperaturu i jacinu osvetljenja (u lumenima, ne vatima) kao sto ste imali prethodnu. Gotovo je nemoguce razlikovati takvu sijalicu od "obicne" (osim dodirom) ukoliko se dva gore navedena faktora podudaraju.
  • panajo

    25.07.2019 21:29
    led
    led sijalice pokazuju izuzetnu nepouzdanost. Obicno se posle godinu dve pokvare.

    Stetnije su kao otpad u odnosu na obicne sijalice

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.

Evropa danas slavi Dan pobede nad fašizmom

U Evropi se danas, 8. maja obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na dan kada je 1945. stupila na snagu bezuslovna kapitulacija Nemačke u Drugom svetskom ratu.