"Patriotski" kamp za decu ponovo na Zlatiboru

Sportsko-rekreativno-edukativni kamp na Zlatiboru, u kome su prošle godine maloletnici prolazili delom i vojničku obuku, a koji je zatvorila policija, održava se i ove godine.
Događaj je prijavio Željko Vukelić, predsednik Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, piše Radio Slobodna Evropa.
 
Na Fejsbuk stranici Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije 19. jula objavljene su fotografije i video snimci sa, kako je navedeno, kampa "Zlatibor 2019".
 
 
Iako sam Vukelić za RSE nije želeo da govori, iz Opštine Čajetina, na čijoj se teritoriji nalazi planina Zlatibor, potvrdili su da se kamp održava.
 
"Organizator kampa je privatno lice Željko Vukelić", stoji u odgovoru Opštine Čajetina, čiji je predsednik Milan Stamatović podržao odlazak dece iz Srbije na omladinske vojno-patriotske kampove u Rusiji, gde su u organizaciji ruske desničarske organizacije "ENOT Corp" maloletnike obučavali da rukuju hladnim oružjem i replikama automatskog oružja i bombi. Kamp je prijavljen i policiji, navode u MUP-u.
 
Planina Zlatibor mesto je gde je u avgustu 2018. udruženje UOSYU organizovalo omladinsko-patriotski kamp u kome su maloletnici prolazili delom i vojničku obuku, uz podršku organizacije E.N.O.T. Corp.
 
Kamp "Zlatibor 2018" je zatvoren po nalogu ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića 17. avgusta, nekoliko dana nakon otvaranja "zbog moguće zloupotrebe dece i uznemirenja javnosti", dok je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kamp nazvao "paravojnim".
 
Godinu dana kasnije, na istom mestu, video snimci prikazuju mladiće i devojke, delom u vojnoj uniformi, kako izvode vežbe u prirodi. Na jednom od snimaka čuje se jedan od instruktora kako govori na ruskom jeziku.
 
"Novosti" pišu da su ove godine organizatori delimično izmenili plan aktivnosti, pa više nema replika oružja, kao ni "organizovanog uniformisanja".
 
Kada je reč o podršci, iz opštine navode da su održavanje kampa pomogli "simbolično, u vidu delimičnog obezbeđivanja ishrane za učesnike i drvene građe za stolove u kampu", kao i da nije reč o sredstvima iz budžeta lokalne samouprave.
 
Poziv za učešće u kampu "Zlatibor 2019" prvobitno je objavljen u decembru 2018. na stranici udruženja UOSYU, namenjen mladima uzrasta od 14 do 24 godine. Tada je bilo planirano da se kamp održi u tri smene tokom jula i avgusta 2019. Nekoliko meseci kasnije, UOSYU je ponovio poziv, ovog puta sa jednim terminom od 18. do 28. jula. U tom postu najavljeno je "vežbanje sa srpskim i ruskim veteranima".
 
Nakon što je omladinski patriotski kamp u avgustu 2018. zatvoren, član ruske desničarske organizacije "ENOT Corp" Valerij Šambarov u svom mejlu dostavljenom RSE naveo je da će ubuduće primeniti "drugačije tehnike", te da će kampovi biti organizovani "bez publiciteta".
 
Organizacija "ENOT Corp" prestala je sa radom prošle godine, što je potvrdio i sam Šambarov. Ruska državna agencija TASS je 9. novembra 2018. objavila vest da su službenici Ruske federalne službe bezbednosti (FSB) 7. novembra u gradu Rjazanju u Rusiji "priveli nekoliko članova privatne vojne kompanije ENOT".
 
Članovi te desničarske organizacije, prema pisanju TASS-a, terete se za "podsticanje mržnje ili neprijateljstva, kao i ponižavanje ljudskog dostojanstva" i na "uključivanje maloletnika u izvršenje krivičnog dela".
 
Pripadnike te organizacije u maju 2015. godine za "vojne zasluge" i "ličnu hrabrost" koju su pokazali boreći se na strani proruskih separatista u Ukrajini odlikovao je Igor Girkin Strelkov, nekadašnji komandant proruskih snaga u Donjecku u Ukrajini, stajalo je na zvaničnom sajtu ove organizacije pre nego što je ta stranica ugašena.
  • Opalim te golim

    28.07.2019 16:48
    Da citiram, kada god pocne prica patriJota o patriotizmu i kako su samo oni napaceni, Rusiji, Kosovu, svetinjama,.. ja proveravam da li mi je novcanik na mestu.
  • Mark

    27.07.2019 16:03
    Pera
    A ti Pero znas sta je bilo u srebrenici?Ili si gledao tv?Ne komentarisi stvari za koje nista ne znas.
  • Мунгос

    27.07.2019 15:41
    Шта, патриотизам, па да шаљемо децу у Авганистан?
    Ајте моливас, домовина се брани лепотом.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".