Svaki drugi strani radnik u Hrvatskoj iz Srbije, najviše građevinskih radnika

U Hrvatskoj s važećom dozvolom za boravak i rad boravi 9.722 državljana Srbije i oni uglavnom rade u građevinarstvu.
Svaki drugi strani radnik u Hrvatskoj iz Srbije, najviše građevinskih radnika
Foto: Pixabay
Sezonci su najviše angažovani u turizmu i ugostiteljstvu.
 
"Kada govorimo o dozvolama za boravak i rad koje se izdaju na godinu dana, državljani Srbije su najviše zaposleni kao građevinski radnici, pomoćni građevinski radnici, bravari, tesari, monteri, odnosno vozači autobusa i teretnih vozila", saopštili su iz hrvatskoga MUP za portal Infostud.
 
Godišnje kvote odnose se na više od stotinu zanimanja podeljenih u 16 privrednih delatnosti. U brojkama, godišnje u Hrvatskoj može da radi 53.600 stranaca, od čega je skoro 20.000 slobodno ili u postupku.
 
"Dakle, trenutno u Hrvatskoj radi oko 23.000 stranaca, što znači da je gotovo svaki drugi iz Srbije", navodi se u tekstu portala.
 
Prema podacima MUP Hrvatske, sezonci iz Srbije su najviše zaposleni u turizmu i ugostiteljstvu, na poslovima pomoćnih radnika u turizmu, konobara, kuvara i turističkih animatora. Državljani Srbije u Hrvatskoj mogu da rade na osnovu dozvole za boravak i rad ili potvrde o prijavi rada.
 
Za one koji poseduju hrvatski pasoš ovo ne važi, njih tretiraju kao domaće državljane, zaključuje se u reportaži pod naslovom "Hrvati traže još sezonaca iz Srbije, iako ih je tamo već 10.000".
 
Prema zvaničnoj statistici, iz Hrvatske se prošle godine odselilo gotovo 40.000 ljudi, a u nju se u isto vreme doselilo nešto više od 26.000.
 
Kada se podvuče crta, Hrvatska je na planu migracija prošlu godinu zaključila s demografskim minusom većim od 13.000 ljudi. To su novi podaci državne statistike, prema kojima je trend masovnog iseljavanja iz zemlje nastavljen i prošle godine.
  • Bacvanin

    27.07.2019 21:20
    Ns
    Kakva crna Hrvatska,to su radnici samo prijavljeni u HR zbog manjih plata, a ustvari rade po Austriji i Nemackoj.Recimo vozaci kamiona po godinu dana ne ulaze u hr.
  • Istra trenutno

    27.07.2019 21:15
    Kao kod kuće
    Trenutno u Istri , u restoranu i hotelu većina zaposlenih iz Srbije i Bosne! Živa istina!
  • Paja

    27.07.2019 20:00
    Eh ti Becki konjusari. Dobro je Vozd rekao -necemo biti Lakeji EU i Srbija se saginjati nece.
    Sta znaci u zivotu drzave i naroda -kada propustis i prokockas svoje sanse . Cak i sada - Srbija je izabrala najbednije sto ovaj narod ima- "reformisanog " ultradesnicara,a kakva je situacija sa Ispiranjem glave -,izgleda da ce biti tu naredne 4 godine. Sick isn`t it.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.