Uskoro počinje zajednička granična kontrola Severne Makedonije i Srbije

Zajednička kontrola na graničnom prelazu Severne Makedonije i Srbije "Tabanovce–Preševo" započeće krajem avgusta, najavila je Carinska uprava Severne Makedonije.
Uskoro počinje zajednička granična kontrola Severne Makedonije i Srbije
Foto: 021.rs
Time će dve susedne zemlje biti prve na Zapadnom Balkanu koje će uspostaviti zajedničku graničnu kontrolu.
 
Dogovor o zajedničkoj kontroli na graničnom prelazu "Tabanovce–Preševo" potpisan je 12. jula 2019, a tačan datum zvaničnog starta, koji je planiran za kraj avgusta, znaće se nakon usaglašavanja obaveza premijera dve države.
 
Kako se ističe, koncept zajedničkih graničnih kontrola sa jednim zaustavljanjem "One Stop Shop" znači pojednostavljene postupke koji se sprovode na jednom graničnom prelazu sa jednim zaustavljanjem za kontrolu putnika, robe i vozila.
 
Za putnike i prevoznike koji iz Srbije idu u Severnu Makedoniju srpska granična služba će sprovesti izlaznu kontrolu na makedonskoj teritoriji na prelazu "Tabanovce", dok će za putnike koji putuju u suprotnom pravcu kontrolu obavljati i makedonski carinici na teritoriji Srbije na prelazu "Preševo".
 
Zajedničko carinjenje će, kako ističe Carinska uprava Severne Makedonije, omogućiti viši stepen harmonizacije graničnih kontrola i unapređenje principa integrisanog graničnog upravljanja, smanjiće se mogućnost za carinske prevare i ubrzati protok putnika i robe.
 
Granični prelaz sa Srbijom "Tabanovce" je, dodaje se, samo početak krupnih promena na graničnim prelazima Severne Makedonije i u toku su projekti sa drugim susedima, Albanijom i Kosovom, koji će doneti mnogobrojne koristi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija