Najskuplja peronska karta u Beogradu, u Novom Sadu do 130 dinara

Cena stanične usluge u Beogradu nedavno je sa 180 povećana na 190 dinara, što je ubedljivo najskuplja tarifa koju putnici u Srbiji plaćaju za uslugu koja je gotovo ista u svakom mestu.
Najskuplja peronska karta u Beogradu, u Novom Sadu do 130 dinara
Foto: 021.rs
Za tih 190 dinara, putnici nemaju čak ni besplatan toalet, već za to moraju da izdvoje još 50 dinara. Mirjana Damjanović iz tržišne inspekcije kaže za Novosti da je pružanje staničnih usluga regulisano zakonom i da se tačno zna koje uslove stanica treba da ispuni.
 
"Postoje i licence za pružanje ovih usluga za koje je nadležno Ministarstvo saobraćaja. Oni kontrolišu stanice, uslove, rade kategorizaciju, pa samim tim i da li stanice pružaju uslugu u skladu sa tim. I cena je određena kategorijom. A Vlada Srbije na predlog resornog Ministarstva propisuje način utvrđivanja najviše cene stanične usluge. Propisana je i kazna za pružaoce usluga, ako ne rade u skladu sa kvalitetom."
 
Stanična usluga, iako je manje više svuda na istom nivou, ne košta isto u svakom gradu. Tako je, na primer, cena peronske karte na Međumesnoj stanici u Novom Sadu 130 dinara. Kartu plaćaju oni putnici koji ne kupe voznu kartu na staničnim šalterima, nego u autobusu, oni koji se voze autobusima GSP-a čiji je polazak sa perona MAS i građani koji ulaze na peron da bi autobusom poslali paket.
 
"Prilikom kupovine karte za vožnju putnik izlazak na teren plaća kroz staničnu uslugu, čija visina zavisi od udaljenosti mesta do kojeg putuje", objašnjavaju za Novosti u novosadskoj MAS.
 
Tako je u Novom Sadu za destinacije do 50 kilometara stanična usluga 20 dinara, za one do 100 kilometara 60 dinara, a za udaljenosti veće od 200 kilometara, plaća se 130 dinara.
 
Cena stanične usluge u Nišu je 60 dinara, u Jagodini 70, a u Kragujevcu 100 dinara.
 
S druge strane, borski "Botravel", koji ima autobuske stanice u Boru, Majdanpeku i Boljevcu, ne naplaćuje peronske karte na svojim autobuskim stanicama.
  • Stefan

    16.01.2021 06:31
    Lopovi
    Cena peronske karte kod overe je 71,50 dinara. Naravno da kusur be vraćaju a kad daš 70,00 ne daju kartu. 3,50 dinara x..... broj putnika pa ti vidi koliko kradu
  • EU

    01.08.2019 13:29
    kada ce poceti naplacivanje vazduha koji udisemo ?
  • Branislav

    01.08.2019 13:01
    Jednostavno nemojte to platiti i kraj priče. Ako vas ne puste u autobus vršite nuždu veliku i malu u holu stanice ili na ulazu na perone. Ništa na silu, samo se elegantno iskenjajte nasred stanice i bez blama naravno, to je borba sa fekalijama gandijevskim metodama.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.