Insajder: Nekažnjena zloupotreba podataka penzionera

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje ni posle više od pola godine nije dostavio tužilaštvu tražena obaveštenja u vezi sa adresama penzionera koje je koristila Srpska napredna stranka kada je slala pismo zahvalnosti svog lidera Aleksandra Vučića nakon izbora, ukazao je danas Insajder.
Insajder: Nekažnjena zloupotreba podataka penzionera
Foto: Pixabay (ilustracija)
Kako je podsetio taj sajt, poverenik za informacije od javnog značaja još krajem 2018. godine podneo je krivičnu prijavu protiv NN službenog lica u Fondu PIO zbog sumnje da je neovlašćeno ustupio adrese penzionera SNS-u, ali odgovora iz Fonda nema ni nakon urgencije tužilaštva.
 
Na adrese penzionera u Srbiji pismo zahvalnosti, sa logom SNS-a i potpisom Aleksandra Vučića, ali ne kao predsednika države, već lidera stranke, stigla su sredinom novembra prošle godine. Pošiljalac nije bio PIO Fond, koji ima evidenciju o svim penzionerima u Srbiji, već SNS, stranka koja, ako se Zakon o zaštiti podataka o ličnosti poštuje, ne bi smela da raspolaže informacijama ko je sve penzioner i gde živi.
 
Upravo zbog ovoga reagovao je tadašnji poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić koji je pokrenuo postupak nadzora u Fondu PIO i Generalnom sekretarijatu predsednika Republike. Generalni sekretarijat je tada odgovorio povereniku da uopšte nije obrađivao, odnosno pribavljao podatke o penzionerima.
 
Iako je Fond PIO tada u odgovoru Insajderu tvrdio da ni oni nisu dostavili podatke stranci, povereniku nisu odgovorili na pitanja koja im je uputio. Zbog toga je Rodoljub Šabić početkom decembra 2018. podneo krivičnu prijavu protiv NN službenog lica u Fondu PIO. 
 
Od tada pa do danas tim povodom praktično ništa nije urađeno, naveo je Insajder.
 
Odgovarajući na pitanje Insajdera u kojoj fazi je postupak, u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu su rekli da od Fonda PIO do danas nisu dobili tražene informacije.
 
Podaci o imenima i adresama penzionera spadaju u lične podatke građana Srbije koji su zakonom zaštićeni.
  • RVosha

    03.08.2019 11:15
    Da li je ovde iko ikada kaznjen za nesto lose sto je ucinio ?
  • Стефан

    02.08.2019 21:13
    Mene svake nedelje uznemiravaju razni anketari i ponuđači džirlo k-p-ova preko fiksnog telefona. Odakle im podaci, pojma nemam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni čekaju pet sati na Batrovcima

Prema informacijama iz Uprave granične policije, putnička vozila čekaju na izlazima iz zemlje na dva prelaza, pola sata na Gradini i 35 minuta na prelazu Preševo.