Vlada donela uredbu o izboru strateškog partnera za izvođenje radova na novom koridoru

Vlada Srbije donela je na poslednjoj sednici Uredbu o kriterijumima i načinu izbora strateškog partnera i stručnog nadzora nad izvođenjem radova na realizaciji projekta izgradnje infrastrukturnog koridora auto-puta E-761, deonica Pojate-Preljina (Moravski koridor).
Vlada donela uredbu o izboru strateškog partnera za izvođenje radova na novom koridoru
Foto: Pixabay

Ovom Uredbom bliže se uređuju kriterijumi i nacin izbora strateškog partnera i stručnog nadzora nad izvođenjem radova na realizaciji projekta izgradnje infrastrukturnog koridora na deonici Pojate-Preljina.

Prilikom izbora strateškog partnera na projektovanju i izgradnji Moravskog koridora, kao i prilikom izbora stručnog nadzora nad izvođenjem radova ne primenjuju se propisi kojima se uređuje postupak javnih nabavki.

Uredba predviđa da se strateškim partnerom smatra i konzorcijum, kao i svako povezano lice, odnosno lica strateškog partnera i/ili bilo koje privredno društvo ili društva koje strateški partner i/ili njegovo povezano lice ili lica osnuju za potrebe realizacije ovog projekta, u skladu sa odredbama zakona kojima se uređuju privredna društva.

Poslovni kriterijumi predviđaju između ostalog izjavu poslodavca o broju izgrađenih kilometara auto-puteva u Jugoistočnoj Evropi u poslednjih 15 godina.

U slučaju da je podnosilac prijave konzorcijum iskustvo konzorcijuma će se računati zbirno.

Podnosilac prijave sa najvišom vrednosti (km) bice ocenjen sa 15 poena, ostali ce biti ocenjeni proporcionalno u odnosu na najvišu podnetu vrednost.

Izbor strateškog partnera sprovodi Radna grupa Vlade javnim prikupljanjem ponuda za izbor strateškog partnera.

Radna grupa Vlade otvara prijave, pregleda dostavljenu dokumentaciju, boduje kriterijume i predlaže Vladi da izvrši izbor strateškog partnera.

U slučaju da izabrani strateški partner ne zaključi ugovor o strateškom partnerstvu smatraće se da je odustao od prijave i učestvovanja u postupku.

Radna grupa po sprovedenim pregovorima sa izabranim strateškim partnerom dostavlja izveštaj Vladi sa predlogom da se ugovor sa izabranim strateškim partnerom zaključi ili da Vlada donese drugu odluku o daljem postupku u zavisnosti od rezultata pregovora.

Vlada, kao finansijer, investitor i izabrani strateški partner zaključuju ugovor o projektovanju, odnosno pružanju usluga i izvođenju radova na izgradnji Moravskog koridora.

Izbor vršioca stručnog nadzora nad izvođenjem radova sprovešće se po restriktivnoj proceduri u skladu sa najboljom evropskom praksom, navodi se u Uredbi.

Restriktivna procedura podrazumeva sprovođenje dvostepenog postupka, a dodela ugovora se vrši na osnovu kriterijuma najboljeg odnosa kvaliteta i cene.

  • Milka

    04.08.2019 19:46
    Mi i evropska praksa
    Da li će izbor vršioca stručnog nadzora Moravskog koridora nad izvođenjem radova biti sličan kao u slučaju Koridora 10? Zna se samo da se v.d. direktora Koridora Srbije i dalje ne seća ko je sedeo za volanom bolida koji je usmrtio ženu na naplatnoj rampi Doljevac i da, po pojavi pukotina na novootvorenoj deonici autoputa kod Grdelice, šef nadzora Nadzornog organa u kompaniji "Luis Berger" Entoni O' Nil objašnjava da je pojavljivanje pukotina uobičajeno kada je reč o asfaltiranju „svuda u svetu“. Da li je to najbolja evropska praksa Vlade Srbije?
  • Dzo

    04.08.2019 19:46
    Kakva strucnost ministarke takav kvalitet puteva. Iionako su kupili helihoptere kojima ce se SNS-ovci voziti. Oni taj ne kvalitet puteva nece ni osetiti.
  • StAV

    04.08.2019 19:04
    Geografija
    Pojate i Preljina su u Vojvodini? Onda nista...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija