Osmaci od sledeće godine dobijaju zdravstveno vaspitanje, programske jezike, digitalnu pismenost...

Budući osmaci će, umesto tehničkog i informatičkog obrazovanja, imati predmete tehnika i tehnologija i informatika i računarstvo, dok će nastava fizičkog vaspitanja biti dopunjena zdravstvenim vaspitanjem.
Osmaci od sledeće godine dobijaju zdravstveno vaspitanje, programske jezike, digitalnu pismenost...
Foto: 021.rs
Kako piše Blic, u sklopu predmeta tehnika i tehnologija đaci će izučavati životno i radno okruženje (elektrotehniku, električne instalacije, štednju energiju...), saobraćaj i osnove telekomunikacija, tehničku i digitalnu pismenost, resurse i proizvodnju, te konstruktorsko modelovanje električnih mašina, robota.
 
U okviru informatike i računarstva, učiće rad sa tabelarnim proračunima, primenu formula u statistici, izradu grafikona, zaštitu ličnih podataka, ali i programske jezike. Osim toga, u školskom programu je i kreiranje onlajn upitnika, programiranje uređaja, izrade projektnih zadataka, rad sa open source podacima.
 
U Ministarstvu prosvete navode da je cilj ovog predmeta da kod đaka razviju tehničko-tehnološku pismenost, ali i da izgrade odgovoran odnos prema radu i proizvodnji, životnom i radnom okruženju...
 
Godišnje bi trebalo da imaju 68 časova tehnike i tehnologije, te 34 časa informatika i računarstva.
 
Nastavnici kažu da će im biti olakšan rad sa decom, jer se radi o đacima koji su prvi imali informatiku kao obavezan predmet. Međutim, dodaju da bi najveći problem mogao da bude nedovoljno opremljeni tehnički kabineti. Kako navode, serveri često rade sporo, određeni broj računara nekada ne radi, a često ih servisiraju nastavnici informatike. 
 
Osmaci će od sledeće godine dobiti i nastavu iz zdravstvene kulture, uz nastavu fizičkog vaspitanja. Programom je, osim atletike, gimnastike i sportova, uvedeno i učenje o prevenciji nasilja u sportu, rešavanje konflikata, značaj i uloga fizičkog vežbanja za profesionalna zanimanja u sportu, obrazovanju, vojsci. Takođe, đaci će učiti kako vežbe utiču na organizam, kakav je značaj pravilne ishrane, koliko su štetni energetski napici, duvan i alkohol, kao i da ukažu prvu pomoć.
  • Aleksandra

    06.08.2019 11:18
    A sta je sa prirodom?
    Digitalno će biti pismeni sigurno,...to je neizbežno zato što je deci danas glavna igračka telefon,tablet,..
    Bolje bi bilo da uvedu Ekologiju i zaštitu životne sredine kao predmet i to od 1.razreda ne bi li decu naučili značaju očuvanja prirode, boravku u prirodi,...
    Putanja kojom smo krenuli ne vodi u dobrom pravcu,...
  • Nastavnica

    06.08.2019 08:06
    Ministar Novajlija
    Nisam ni očekivala da počnem školsku godinu onako kakp sam je završila u junu. Promene su samo na papiru vidljive,suštinski sve ostaje isto...Ministar misli da je izmislio toplu vodu....unistava ovo malo dostojanstva što su skole sacuvale...
  • Inspektor Višekruna

    06.08.2019 07:59
    rad sa open source podacima
    šta su to open source podaci?
    Ako ste mislili na open source baze podataka, ne bih baš garantovao za kvalitet nastave!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".