Početak pregovora države i sindikata o minimalcu 15. avgusta

Početak zvaničnih pregovora države i sindikata o povećanju minimalne cene rada zakazan je za 15. avgust, rečeno je Tanjugu u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS).
Početak pregovora države i sindikata o minimalcu 15. avgusta
Foto: 021
Ministar finansija Siniša Mali sastaće se u Palati Srbija sa ministrom za rad Zoranom Đorđevićem uoči zvaničnog početka pregovora sa sindikatima, a tema sastanka biće minimalna cena rada.
 
Sindikalni bojkot rada Socijalno-ekonomskog saveta Srbije zbog situacije u Republičkom geodetskom zavodu neće uticati na učešće predstavnika Saveza samostalnih sindikata Srbije u pregovorima o minimalnoj ceni rada, rečeno je u SSSS.
 
Trenutna minimalna zarada u Srbiji iznosi oko 27.000 dinara.
 
Inače, Unija poslodavaca Srbije je tokom jula ispitivao stavove poslodavaca o visini minimalne cene rada u Srbiji. Predloženi iznosi minimalca kreću se od 160 do 300 dinara po satu, ali je najveći broj privrednika predložio rast od 10 odsto, uz poreske olakšice koje očekuju.
 
Dobijeni rezultati pokazuju da se stavovi poslodavaca u velikoj meri razlikuju i dok privrednici iz sektora tekstilne industrije i trgovine smatraju da nema osnova za rast minimalne cene rada, poslodavci iz prerađivačkog sektora smatraju da minimalac treba povećati, ali za onaj procenat za koji budu rasterećeni poreza i doprinosa na zarade.
 
Prostora za rast zarada ima najviše kod poslodavaca koji poslovnu delatnost obavljaju u Beogradu ili na teritoriji Vojvodine, dok je najmanje očekivan rast zarade u Istočnoj i Južnoj Srbiji.
  • Dragoslav

    06.08.2019 19:22
    Dokle milionske plate
    Dokle više da raznorazni Bajatovići imaju po 3.000.000 prihoda mesečno ,i direktori EL-distribucija ,čiji su prihodi tajna ,a priča se o nekoj transparentnosti.Dok na drugoj strani država smanjuje prilikom penzionisanja bodove.Minimalna penzija je 12000.Ubijaju se ljudi zbog gladi koji su izgradili ovu državu.Platni razredi mogu da se uvedu u roku mesec dana,da bude odnos kao u SFRJ 7,5 :1 ,Ali to vlast izgleda neće nikada da uradi.Znači minimalac puta 7,5 je plata direktora,sa izuzetkom kontrole letenja i avio prevoza.I kada će građani Srbije biti ravnopravni sa raseljenim licima,koji su u odnosu na građane Srbije povlašćeni u svakom smislu.Srbija je od njih napravila doživotne penzionere.Ako se to sredi minimalne penzija može biti 27000.
  • Dr

    06.08.2019 08:28
    LOPOVI
    Skupljaju se na naprave lične dilove.Odmah i bez odlaganja SINDIKAT treba da organizuje GENERALNI ŠTRAJK jer prvo i osnovno obećanje VLADE NIJE ISPUNJENO a to su PLATNI RAZREDI i REORGANIZACIJA JP.Podigli su primanja u POLICIJI KOJA IM TRENUTNO TREBA DA IH ČUVA OD NARODA.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".