Preminuo Predrag Peđa Ristić, arhitekta više od 150 hramova

Poznati srpski arhitekta i profesor na Akademiji Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju Predrag Peđa Ristić preminuo je u 89. godini, javio je RTS.
Predrag Ristić rođen je u Beogradu 17. januara 1931. godine. Osnovnu nemačko-srpsku školu završio je 1941, a gimnaziju kralja Aleksandra I 1949. godine. Diplomirao je 1956. godine na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu sa ocenom 10 sa projektom Saborne crkve i sopstvenom teorijom akustike.
 
Doktorirao je sa najvećom ocenom na Univerzitetu u Gracu 1980. sa tezom "Rekonstrukcije preistorijske arhitekture Lepenskog vira". 
 
Bio je član ULUPUDS i predavač na brojnim akademijama u Evropi. Na Akademiji SPC za umetnost i konzervaciju bio je profesor od njenog osnivanja.
 
Bio je nosilac Ordena Svetoga Save II reda. Dobio je Prvu nagradu princa Čarlsa za projekat crkvenog doma u Birmingemu u Engleskoj, Srebrnu nagradu na međunarodnom filmskom festivalu u zapadnom Berlinu 1974. za naučni film. Takođe, dobio je prvu nagradu za Jugoslovenski naučni TV film 1970. godine i nagradu za životno delo ULUPUDS.
 
Bio je poznat po projektima crkvenih zdanja. U Srbiji, a i u svetu, sagrađeno je više od 150 hramova po njegovim planovima. U najlepša zdanja koja je projektovao spadaju crkva u Trebinju po testamentu Jovana Dučića, Saborni hram u Podgorici, crkva u Apatinu, na Ravnoj gori, Ostrogu, u Gackom, Ubu, Birmingenu, Hanoveru, Sidneju.
  • A

    06.08.2019 07:15
    A
    Saučešće porodici, za ponos srpskom narodu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija