Na državnoj maturi biće dozvoljeni digitroni

Srednjoškolci će na budućoj državnoj maturi smeti da koriste digitrone na ispitima iz matematike, fizike, hemije i biologije, ali samo obične i tipa "scientific".
Na državnoj maturi biće dozvoljeni digitroni
Foto: Pixabay
U obaveštenju objavljenom na sajtu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja naveden je spisak dozvoljenih i nedozvoljenih funkcija kalkulatora, uz primere tipova takvih digitrona, piše Danas.
 
U uputstvu je navedeno i da će učenik na testu ili na posebnom papiru upisivati u predviđeno mesto tip kalkulatora koji upotrebljava na ispitu. Zasad je nejasno da li će, ko i na koji način kontrolisati da li digitron koji učenik koristi odgovara tipu koji je naveo na papiru. To je samo jedna od dilema koju imaju dekani nekoliko beogradskih fakulteta sa kojima se juče razgovaralo.
 
Nadležni su precizirali da učenici na maturskom ispitu imaju pravo da koristite kalkulatore koji poseduju: eksponencijalnu funkciju (dugme 10 x), logaritamsku funkciju, trigonometrijske funkcije, eksponencijalne funkcije; podržan rad sa različitim brojnim sistemima (heksadecimalni, oktalni, binarni), kao i rad sa različitim merama za uglove (stepeni, radijani i gradijenti); druge funkcije koje su uobičajene na ovakvom tipu kalkulatora (zagrade, inverzna funkcija, apsolutna vrednost…); izvode i integrale (samo izračunavanje numeričke vrednosti); matrice i determinante (samo izračunavanje numeričke vrednosti).
 
S druge strane, nije dozvoljena upotreba kalkulatora koji poseduju bežično povezivanje sa drugim uređajima; memorijsku karticu, programibilnost, grafički prikaz funkcije, mogućnosti simboličkih izračunavanja (izvodi i neodređeni integrali) i druge funkcije koje su u direktnoj ili indirektnoj vezi sa prethodno navedenim funkcijama kalkulatora.
 
Na nekima fakultetima dozvoljavaju korišćenje digitrona. Tako je na sajtu Fizičkog fakulteta u Beogradu navedeno da kandidati na prijemni ispit treba da ponesu i kalkulator "radi efikasnijeg rešavanja određenog tipa zadataka".
 
Ivan Gržetić, dekan Hemijskog fakulteta, kaže za Danas da su kalkulatori dozvoljeni, ali je zabranjeno da se na prijemnom mobilni telefoni koriste kao digitroni. Na pitanje da li se proverava tip digitrona, Gržetić kaže da "dežurni nastavnici i saradnici proveravaju kandidate po svakom osnovu za koji postoje pravila". 
 
Bivši dekan Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu Miodrag Popović navodi da na prijemnom ispitu iz matematike na toj visokoškolskoj ustanovi nije dozvoljen digitron, niti je, kako kaže, potreban, jer "treba testirati logiku, a ne račun".
 
"Verujem da će biti zloupotreba, jer pitanje je da li će dežurni moći da kontrolišu vrste kalkulatora i koliko će im vremena za to trebati. Smatram da je bolje da se ne dozvoli korišćenje kalkulatora. U fizici im možda bude potreban, ali zadaci mogu da budu takvi da se lako računa, odnosno da se podese vrednosti da budu celi brojevi", kaže Popović.
 
Digitroni se ne upotrebljavaju ni na prijemnom ispitu na Biološkom fakultetu.
 
Buduća državna matura treba da zameni prijemne ispite na visokoškolskim ustanovama od juna 2021. godine. 
  • @Kalkulator

    11.08.2019 10:01
    I onda je s vremenom ime za kalkulator postalo digitron i po tome svi prepoznaju taj predmet i ne razumem sto se sad ovde pravis pametan kad si sigurno primetio da te zbog te tvoje osobine izbegavaju u drustvu...
  • tri pisem

    11.08.2019 02:32
    dva pamtim...
    Tako ce i da poloze.
  • Kalkulator

    11.08.2019 01:33
    Kalkulator
    Ta sprava se zove kalkulator! Digitron je firma koja je prva pocela da prozivodi kalkulatore u SFRJ prije skoro 50 godina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.