Tintor: Nema opasnosti od dodatnog zračenja sa 5G

Direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL) Vladica Tintor izjavio je da 5G tehnologija ne donosi opasnost dodatnog zračenja, a u to bi, kako je najavio, uskoro mogli da se uvere i građani Srbije.
Tintor: Nema opasnosti od dodatnog zračenja sa 5G
Foto: Pixabay
Kako je Tintor rekao za "Blic", pošto 5G tehnologija podrazumeva velike kapacitete, potrebna je gusta mreža baznih stanica, a takođe je neophodno da te bazne stanice budu povezane optičkim vlaknima.
 
On podseća da je gusta mreža baznih stanica pokrenula građansku inicijativu u celom svetu, po pitanju zračenja.
 
"Naravno, laž bi bila reći da bazna stanica ne zrači, jer da ne zrači, ne bismo imali nikakav signal. Ipak, treba imati u vidu inženjersku stranu koja možda ne deluje logično, ali - što je mreža baznih stanica gušća, to je njihova snaga manja", pojašnjava Tintor.
 
Što se tiče Srbije, bar u nekoj bliskoj budućnosti, koristiće se uglavnom frekvencije koje se već koriste za mobilnu telefoniju.
 
"Mi u RATEL-u smo razgovarali s Naučno-tehnološkim parkom Beograd da tamo postavimo jedan naš senzor koji bi merio zračenje prve komercijalne 5G bazne stanice, pošto ne postoje još uvek precizna merenja 5G tehnologije. To bi trebalo da uveri ljude da ne postoji opasnost od dodatnog zračenja, a napomenuo bih samo i da su naši propisi mnogo stroži od evropskih po pitanju zračenja", dodao je Tintor.
 
On je naglasio da je 5G tehnologija možda i pogrešan marketinški termin, jer sa komercijalnog aspekta, ono što pruža predstavlja jednu sasvim novu dimenziju, i komercijalna primena tih mogućnosti još nije viđena.
 
Dodao je da ni evropske zemlje, a ni Srbija, nemaju planove za ovu, pa čak ni za sledeću godinu što se tice komercijalne primene 5G tehnologije.
 
"Mislimo da je možda 2021. godina trenutak kada bi moglo realno da se razmišlja o komercijalnom pružanju usluga 5G tehnologije", najavljuje Tintor.
  • O sramoti

    11.08.2019 20:33
    Jadnih li agencija
    Nisu u stanju da nateraju neki od 20-tak DVBT2 emitovanih stanica, da sve emituju ton na istom nivou - a ne nešto drugo.
    Imamo Novosadsku, RTV1,2 koje emituju -10dB a Delta i Somborski K25 koji emituju na +10dB.

    Jadnih li emitera, jadnih li agencija za kontrolu!

    Sramota za 21 vek.
  • Joca

    11.08.2019 10:27
    lagarije
    Nema RATEL pojma ko radi optiku jer je javasluk po gradovima, svi su upetljani otimaju posao jedni drugima,neko polaze kablove neko,cevi za kablove, neko razdelne kutije. na terenu sve sama NN lica i firme pa ce tako biti i sa baznim stanicama.Tu je upravo prava opasnost u JAVASLUKU koji vlada a tela koja to treba da kontrolisu samo zmure za odredjenu nadoknadu.
    Krivi su pojedinci u odgovornim telima sto dopustaju javasluk.
    Sta je RATEL uradio da postanske usluge kostaju kao u EVROPI,najskuplji smo u regionu jer nas klepaju kao majmune. Paketic iz Srbije od 200g do Nemacke staje 3000din. sa gomilom papira, dok isti iz Osjeka staje 6e, jel tako RATEL stiti nase interese a mi ga placamo. Resenje je u gasenju tog tela.
  • ehh...

    10.08.2019 23:11
    Zakon procenta
    Pazi da ne poverujem Vladici Tintoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.