Šarčević: Nisam baksuz čovek, neću više činiti usluge starim studentima, prelaze na "bolonju"

Stari studenti neće dobiti još jednu šansu da fakultete završe prema programu po kojem su ih upisali pre zvaničnog uvođenja "bolonje" 2005. godine, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević.
Šarčević: Nisam baksuz čovek, neću više činiti usluge starim studentima, prelaze na "bolonju"
Foto: 021.rs
S druge strane, Odbor za obrazovanje Narodne skupštine neće održati sednicu posvećenu ovoj temi, ukoliko Ministarstvo prosvete, odnosno Vlada Srbije, ne pokrene pitanje još jednog produžetka roka za studiranje prema starom programu za akademce koji poseduju indekse bar deceniju i po, otkrio je za Politiku Muamer Zukorlić, predsednik Odbora za obrazovanje.
 
To znači da je gotovo sasvim izvesna odluka da će od početka oktobra i nove akademske godine stari akademci morati da pređu na bolonjski sistem studiranja i polažu razliku ispita ili se konačno pomire sa činjenicom da nikada neće dobiti akademsko zvanje.
 
Njih 3.000 koji su sredinom jula potpisali peticiju tražeći produžetak roka studiranja na neodređeno vreme, ističu da se neće baš lako pomiriti sa ovom činjenicom.
 
Zukorlić smatra da bi bilo moralno dozvoliti im da fakultet završe na način na koji su ga upisali, dok ministar Šarčević za Politiku navodi da ne postoje tehnički uslovi da im se još jednom produži rok konačno usvojen na Narodnoj skupštini prošle godine.
 
"Mora se već jednom preseći. Već sam im dva puta činio uslugu i pokretao pitanje produžetka roka. Nema šanse da sada to učinim. Ne zato što sam baksuz čovek, već jednostavno nema više uslova za studiranje po starim programima, jer nema profesora koji će to gradivo da predaju i ispituju ih", objašnjava Šarčević.
 
Ministar je dodao da procenjuje da ipak nema više od hiljadu studenata koji su studirali po starom programu i još uvek čekaju na diplome, kao i da oni "stalno nešto čekaju i igraju na isti pritisak".
 
"Njihovo sticanje diplome postalo je pitanje lenjosti", smatra ministar i podseća da takozvani predbolonjci mogu i dalje da diplomiraju, ali uz polaganje diferencijalnih ispita.
 
Verica Ivanović, studentkinja istorije na beogradskom fakultetu, u ime 3.000 akademaca, koji su pomenutu peticiju, sem ministru, poslali i u kabinete predsednika, premijerke i predsednice Narodne skupštine, naglašava da nije reč samo o diferencijalnim ispitima, za koje kažu da su ih već položili, a da se oni u "bolonji" zovu novim imenom.
 
Kao negativne strane navodi i uvođenje obaveznih predavanja koja su odavno odslušali, ogromne troškove i činjenicu da bi im stepen obrazovanja bio smanjen sa zvanja izjednačenog sa master diplomom na diplomu osnovnih studija.
 
Potpisnici peticije najavljuju da će tužiti fakultete, jer smatraju da im Ustav garantuje pravo da studije završe po zakonu prema kojem su ih započeli. 
  • Saša 53

    03.09.2019 01:46
    @Marko : "Paaa kako?" "biće rešeno onako kako će biti rešeno.... završiću već nekako.... Sve samo da se ne reši problem i samo da se odugovlači...."
    evo kako. Namerno sam čekao da se ovo ozvaniči nisam hteo ništa da pišem. Sram da vas bude, zlobni čoveče, ali to je vaš problem. Sram da vas bude i setite se uvek Milice koja je slepa koja će sada završiti svoje studije i koja je trpela zbog vaše zlobe. Znam, jer sam bio u kontaktu sa njom.
    ( A brate nisam se ja nakačio na taj link nego ti a ne poznaješ dovoljno engleski gde ti lepo i tačno piše koliko studije traju i koji su izuzeci. )
  • Marko

    19.08.2019 07:55
    @saša
    "Kako rešiti problem? Onako kako će biti rešen. Videćete."... Paaa kako?
    Čini mi se da tu leži koren problema starih studenata... biće rešeno onako kako će biti rešeno.... završiću već nekako.... Sve samo da se ne reši problem i samo da se odugovlači....
    A brate jesi se zakačio za taj link o vizama koji ništa ne govori o trajanju studija.... lupio si čoveče link koji veze nema sa temom, nađi neki drugi ili batali....
  • Saša 52

    18.08.2019 17:37
    @Marko: a da malo razmislite, čoveče, o tome što pišete?
    na primer: kako može studentska viza da bude izdata na 6 godina ako je studiranje ograničeno na 5 godina kako vi kažete? ili nekim slučajevima izdata na neograničeno vreme a studiranje ograničeno na 5 godina kako vi kažete? kad već insistirate na studentskim vizama.
    ne govori link na vest iz Hrvatske da je normalno da se studira 20 godina ali eto vidite da ih ima. Kako rešiti problem? Onako kako će biti rešen. Videćete.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.