Četiri slučaja sumnje na svinjsku kugu u Srbiji, BiH, Severna Makedonija i Crna Gora zabranile uvoz mesa iz naše zemlje

Srbija je prijavila četiri slučaja za koja se sumnja da je reč o svinjskoj kugi kod domaćih svinja, saopštila je danas Svetska organizacija za zdravlje životinja (OIE), čije je sedište u Parizu.
Četiri slučaja sumnje na svinjsku kugu u Srbiji, BiH, Severna Makedonija i Crna Gora zabranile uvoz mesa iz naše zemlje
Foto: Pixabay
Tri slučaja su registrovana u okolini Beograda, a jedan u Podunavskom okrugu, naveo je OEI citirajući izveštaj Ministarstva poljoprivrede Srbije. U izveštaju se precizira da je sedam svinja uginulo od bolesti, a da je 114 eutanazirano.
 
Afrička kuga svinja zarazna je bolest životinja za koju ne postoje ni vakcina, ni lek, ali nije opasna za ljude i oni ne mogu da obole.
 
"Naša obaveza bila je da Svetsku organizaciju za zaštitu životinja obavestimo o dešavanjima na nekoliko farmi, to jest o sumnji da je reč o bolesti afričke kuge svinja, što ne znači da je ona sigurno prisutna. Uprava za veterinu prijavila je, u skladu sa njenim institucionalnim obavezama i nadležnostima, tu sumnju. I na sajtu OIE jasno je rečeno da je Srbija pod sumnjom, ne i da je bolest potvrđena", kazali su u Ministarstvu poljoprivrede za portal Agrosmart.
 
Dodali su da se i dalje čekaju rezultati iz laboratorije iz Madrida, referentne za Evropsku uniju u toj oblasti.
 
"Čim rezultati stignu, biće objavljeni", naveli su u Ministarstvu poljoprivrede.
 
BiH zabranila uvoz svinjskog mesa iz Srbije
 
Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Hercegovine usvojila je Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u Srbiji.
 
Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge.
 
Kako je saopštila Kancelarija za veterinarstvo BiH, zabrana je određena kako bi se sprečio unos afričke svinjske kuge iz Srbije u BiH.
 
Ovo Uputstvo će biti na snazi sve do dobijanja službene informacije od nadležnih tela Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge.
 
Zabrane i u Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori
 
Severna Makedonija je danas takođe zabranila uvoz i tranzit svinja, svinjskog mesa i proizvoda od tog mesa iz Srbije.
 
Kako se navodi u saopštenju Agencije za hranu i veterinarstvo Severne Makedonije, ta odluka je doneta nakon što je u regionima Beograda i Smedereva registrovano nekoliko slučajeva za koje se sumnja da je u pitanju svinjska kuga.
 
Agencija za hranu i veterinarstvo je, precizira se, donela rešenje o zabrani uvoza u Severnu Makedoniju i tranzita srpskih domaćih i divljih svinja. Zabrana se odnosi i na uvoz svinjskog mesa, i svih proizvoda koji ga sadrže.
 
I u Crnu Goru zabranjen je uvoz i tranzit svinja i svinjskih proizvoda iz Srbije zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u toj državi, saopšteno je danas iz crnogorske Uprave za bezbednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.
  • bora

    13.08.2019 06:30
    neobicno bas u Beogradu
    Ako se pojavila sumnjivo je da se pojavila u centru Srbije u prigradskoj sredini.
    Ocekivano i logicno je da se pojavi u pogranicnim delovima Srbije s zemljama
    gde je registrovana africka kuga svinja.Mozda ce ovo biti slucaj za miliciju jer
    interesne grupe u Srbiji spremne su na sve.
  • Terminus

    12.08.2019 20:58
    Ajte molim vas...
    Pa lepo recite hoćemo da dignemo cene fali nam još ono malo iz vašeg novčanika da izvučemo dok ne dobijemo odobrenje da oporezujemo vazduh . Pa lepo kažite šta se glupirate ko deca....
  • /

    12.08.2019 20:50
    /
    kod onog bez kojeg se ne moze nije bitno da li je zarazena ili ne

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.