Pravnici: Šinavatra nezakonito postala državljanka Srbije

Bivša premijerka Tajlanda Jingluk Šinavatra, osuđena zbog korupcije u svojoj zemlji na pet godina zatvora i za kojom je raspisana Interpolova poternica, dobila je državljanstvo Srbije mimo svih pravila i zakonskih procedura, smatraju sagovornici Danasa.
Kako kažu, da je Srbija demokratska država, ovom odlukom bi morali da se pozabave nadležni državni organi, ali se to neće desiti jer se volja predsednika ne poriče. Neki od sagovornika lista tvrde da je Šinavatra dobila srpsko državljanstvo jer je neko za to uzeo veliki novac.
 
Advokat Vladimir Gajić objašnjava da Vlada ima pravo da pokloni državljanstvo nekoj ličnosti. To je, po njegovim rečima, neka vrsta marketinga, da država dodeli državljanstvo nekoj osobi zbog njenog ili našeg imidža, kao što su Rusi dali državljanstvo Žeraru Depadjeu ili kao što je Srbija to učinila u slučaju glumca Rejfa Fajnsa
 
Kako kaže, razlog nekada može da bude i politički, ako se stane u zaštitu nekoga ko je progonjen, ali bivša tajlandska premijerka nije takav slučaj.
 
"Ovde se, po mom mišljenju, radi isključivo o lukrativnim motivima, o vezi sa arapskim milionerima iz Dubaija, dakle o privatnim motivima osoba koje sve lične interese povezuju sa državom", navodi Gajić.
 
Advokat Slobodan Ružić kaže da su Zakonom o državljanstvu propisani uslovi za dobijanje državljanstva, od kojih su neki posebno teški, na primer da stranac mora u Srbiji da ima prebivalište najmanje tri godine.
 
"Ovo sa tajlandskom premijerkom je skandalozno. Pošto se za prijem u državljanstvo državi Srbiji ništa ne plaća, uveren sam da je ovde neko uzeo veliki novac da ishoduje povoljnu odluku naših nadležnih organa, odnosno da državljanstvo Srbije dobije žena koja je pod krivičnim progonom", navodi Ružić i podseća da prijem u srpsko državljanstvo onemogućava da ta osoba bude izručena Tajlandu.
 
On kaže da je i brat bivše premijerke Tajlanda na netransparentan način dobio državljanstvo Crne Gore, što Srbiju i Crnu Goru čini "banana republikama", u kojima je potrebno samo da nađete "pravu osobu povezanu sa vlastima koju treba masno platiti i stvar će biti rešena".
 
Advokat Božo Prelević smatra da je osnovni uslov da neko dobije državljanstvo bliskost "sa velikim vođom ili sa njegovim bliskim saveznicima i savetnicima"
 
"Da smo demokratska zemlja, Šinavatra ne bi dobila državljanstvo. Ne bi me čudilo da se takvim licima daje državljanstvo za pare. Novac i marketing radi produženja vlasti su osnovni motiv svih akcija vlasti. Niko toliko ne voli omiljene pljačkaše kao mučeni, zaluđeni Srbi", dodaje Prelević za Danas.
 
Doktor pravnih nauka i bivši predsednik DS Bojan Pajtić ukazuje da Vlada Srbije može, na predlog jednog od ministarstava, da donese odluku o nečijem prijemu u državljanstvo, a uslov za to je da je taj prijem od interesa za samu državu. Smatra i da udomljavanje "lica sa poternica" ne može biti od interesa za Srbiju.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne vidi nikakav problem u tome što je Šinavatra dobila srpsko državljanstvo "posebno ako je Vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili neku drugu korist".
  • Komifo

    15.08.2019 14:31
    @Ataševac

    Nema većih stručnjaka za nezasluženo sticanje državljanstva Srbije od likova poput tebe.
  • milicica

    14.08.2019 19:26
    sto ste zapenili
    Nije dobila jer je vlada odlucila da povuce dozvolu ili predlog
  • Nesa DDD

    13.08.2019 23:47
    Septicka jama od drzave
    Sve ce to narod opet glasati za litar jestivog ulja i dvesta grama kafe.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.