Dok se Srbija i Hrvatska prepucavaju čiji je Tesla, Biznis insajder ga smestio u Sibir

Nastavlja se polemika i prebrojavanje krvnih zrnaca jednog od najvećih umova čovečanstva - naučnika i pronalazača Nikole Tesle.
Istoričari podsećaju, činjenice se ne mogu promeniti i osporiti, ali je apsurdno prisvajati čoveka koji je učinio toliko za ceo ljudski rod, piše N1. Polemika ipak traje, na relaciji Srbija - Hrvatska.
 
Ne tako davno delovalo je da je i tu moguće naći dogovor, a to je da je Nikola Tesla, naš. Rodnu kuću Nikole Tesle u Smiljanu godišnje poseti više desetina hiljada ljudi. U selo pokraj Gospića privlači ih naučnikova genijalnost, dok im je njegova nacionalnost apsolutno nevažna.
 
"Mislim da je bio Hrvat. Nije Hrvat? Za mene Tesla pripada čovečanstvu, a ne određenoj državi", kaže jedan posetilac.
 
Teslina nacionalna pripadnost, prema svemu sudeći, goruća je tema samo među balkanskim narodima, koji se svojski trude da dokažu da je genijalni pronalazač upravo njihove gore list. Tako danas, na primer, u fotelji gradonačelnika Gospića sedi ultranacionalista koji smatra da je njegov najpoznatiji sugrađanin Hrvat pravoslavne veroispovesti, i nikako drugačije.
 
"Mene čudi to srpsko ludilo svakih 10-15 godina i te pretenzije prema Hrvatima, Hrvatskoj i hrvatskim naučnicima i hrvatskim velikanima. Ako nemaju svojih, a niko im nije kriv, pa ni Hrvatska, neka ih stvore", kaže gradonačelnik Gospića Karlo Starčević.
 
U takvoj atmosferi ni ne čudi što je odluka zapadnih komšija da Hrvatsku na Svetskoj izložbi u Dubaiju predstave Teslinim likom i delom izazvala diplomatsku buru.
 
Srpski ministar kulture Vladan Vukosavljević tu ideju žestoko je osudio, rekavši kako je posredi falsifikovanje istorije, nakon čega je usledila uobičajena razmena oštrih saopštenja.
 
Umetnike niko ništa ni ne pita, kaže hrvatska umetnica koja širom sveta promoviše dostignuća ličkog naučnika.
 
"Ja jednostavno ne mogu da shvatim Teslu ni na jedan drugi način nego kao svetskog naučnika, naravno, srpskog porekla. Isto tako, mislim da su te stvari kojima se naš rad svodi na politiku i gde se zapravo kroz jedno političarenje ugrožava naš rad, vrlo loše", kaže umetnica Helena Bulaja Madunić.
 
Pre 13 godina, pak, delovalo je da su Srbija i Hrvatska prestale da broje Teslina krvna zrnca. Predsednici Boris Tadić i Stjepan Mesić stisnuli su ruke i kompomisno poručili - Tesla je naš. To je, kažu istoričari, i najtačnija formulacija. U vreme kad je Tesla rođen Hrvatska nije postojala, ali nije ni Srbija, dok je njegovo životno delo tekovina čitavog čovečanstva.
 
"Ono što bi bilo ispravno reći je da je on rođen na teritoriji današnje Hrvatske, ali je apsolutno nesumnjivo da je bio srpskog porekla, da je rođen kao pravoslavni hrišćanin, a da je kasnije svoja verska ubeđenja donekle meandrirao, što je tipično za jednog genija kakav je bio", kaže istoričar Dejan Ristić.
 
 
Foto: N1(Screenshot)
 
Koliko svet pomno prati srpsko-hrvatsko prepucavanje oko Tesline nacionalne pripadnosti, možda najbolje opisuje tipfeler uglednog ekonomskog portala Biznis insajder, koji navodi da je ugledni naučnik - iz Sibira.
  • Kaćanka

    15.08.2019 18:08
    Tuđe necu svoje ne dam!
    Neko rece da ako je Tesla Hrvat onda je Jelačic Srbin....neka...neka prijatelju, sa Teslom ne moze niko da se poredi, neka njima njihovog Jelačica a nama naseg, jednog, jedinog Tesle!
  • Јое

    15.08.2019 00:10
    Није спорно
    @Lol
    Не знам због чега овакве расправе када уопште није спорно порекло Николе Тесле. Мајка Николе тесле је била Георгина Мандић, ћерка православног свештеника Николе Мандића. Генерацијама су њени преци били православни свештеници. Изјавити да је она била католик је врло неозбиљно, да не употребим неку грубљу реч.

    Узгред Тесла јесте из мешовитог брака, мајка му је жена, а отац мушкарац. :-)
  • Lazar

    14.08.2019 22:31
    Lazar
    Pa ljudi imate svetske knjige srbija je bila turska pokraina do 1914 od pola beograda do pola nisa vrbova drzava koja nista nije mogla da radi bez turskog amaneta. Kad je zapad osetio da mogu tursku da potisnu na jug obecali su nam malo prosirenje drzave uz krvave gubitke to svaki ucen covek zna. A tesla je rodjen na balkanu u austro ugarskoj mozda je bio cist srbin ili iz mesovitog braka ali mi srbi najmanje imamo prava daga svojatamo jer po njegovom kazivanju samo suga lepo prihvatili dundzerski koi su bili katolici pa presli u pravoslavlje dabi dobili obveznice od beca i srpkog nam kralja tojes potrcka austro turskog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.