Demostat: Nezadovoljstvo radom profesionalnih upravnika, pojedini dobijali pretnje i bili napadnuti

Dosadašnja iskustva sa funkcijom profesionalnog upravnika pokazuju da stanarima uglavnom nisu jasne stavke navedene u računima koje im oni isporučuju za usluge, stoji u analizi koju je objavio Demostat.
Demostat: Nezadovoljstvo radom profesionalnih upravnika, pojedini dobijali pretnje i bili napadnuti
Foto: Pixabay
Kućnim savetima je bolje rešenje da izaberu predsednika iz svojih redova jer je to daleko jeftinija i delotvornija opcija, ocenjuju eksperti u izjavama za taj portal.
 
"Naš mentalitet nije takav da bi takva vrsta upravljanja zgradama u Srbiji bila održiva. U razvijenim zemljama funkcija profesionalnog upravnika ima svoju primenu i značaj, međutim, kod nas je situacija sasvim drugačija", rekao je profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić.
 
On je ocenio da je stanarima daleko isplativije i bolje da nađu predsednika kućnog saveta iz svojih redova jer će na taj način i troškovi održavanja zgrade u kojoj žive biti niži.
 
"Ako želi da popravi status i da poboljša usluge profesionalnih upravnika država mora da donese niz propisa kojima bi bila jasno definisana uloga i obaveze profesionalnih upravnika", naveo je Savić.
 
Nesporazumi i nerazumevanje u upravljanju zgradama dovode i do incidenata, ukazao je Demostat. Tako je u prvoj polovini 2018. godine profesionalna upravnica zgrade u naselju Stepa Stepanović u Beogradu Tatjana Strugar dobijala anonimne pretnje u kojima je od nje traženo da se povuče sa te pozicije, dok profesionalni upravnik zgrade u beogradskom Učiteljskom naselju Milorad Nikolić tvrdi da je u junu teško povređen u fizičkom nasrtaju stanara na njega.
  • Mia

    15.08.2019 03:13
    @ Tokmak
    Sve je to zakonski regulisano, ali problem je što su vlasnici stanova do te mere nezainteresovani za rad Stambenih zajednica da uopšte ne dolaze na sastanke i nikad nema kviruma... Tako da ih ni čitanje zakona sigurno ne interesuje... A mnogi upravnici tu situaciju koriste za manipulaciju, bez obzira da li su profesionalni ili iz redova stanara. I presrećni su - ' dobijaju cash, i kmaju fondove na raspolaganju, a trud minimalan...
  • @Dule

    14.08.2019 21:59
    Molim te nemoj se sekirati. Komsija upravnik, volonter ili placen, uvek je bolji od profesionalnog upravnika i takvog komsiju upravnika nemaju oni koji ga ne zasluzuju.
  • Tokmak

    14.08.2019 21:41
    Kako će raditi upravnik zavisi od rada stambene zajednice. Upravnik ništa ne može da radi samoinicijativno ako to prethodno nije odobrila skupština stambene zajednice. Upravnik je samo izvršni organ koji je dužan da sprovodi donate odluke skupštine stambene zajednice. Ukoliko članovi stambene zajednice dozvoljavaju da upravnik njima manipuliše, onda su za to sami krivi.
    Zakonom su propisane obaveze upravnika i za njihovo neizvršavanje može da odgovara prekršajno, a u nekim slučajevima i materijalno. Moj utisak je da upravnici obilno koriste nepoznavanje propisa od strane članova stambenih zajednica, pa im svašta proturaju samo da bi za sebe ostvarili materijalnu korist. Zakon omogućava da članovi stambene zajednice izaberu neko telo od nekoliko članova koje kontrolisti rad uprvnika, posebno u delu finansijskog poslovanja, a ta je mogućnost data i svakom pojedinačnom članu stambene zajednice i upravnik ima obavezu da mu da na uvid sve podatke o finansijskom poslovanju. Da ne dužim, samo trba u stambenoj zajednici imati čvrsto jezgro koje će to sprovoditi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.