Građani Srbije u prošloj godini popili 5,5 miliona kutija lekova za smirenje

Građani Srbije popili su 5,54 miliona kutija lekova za smirenje u 2018. godini, pokazuju podaci Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
Građani Srbije u prošloj godini popili 5,5 miliona kutija lekova za smirenje
Foto: Pixabay
Kako piše Politika, da smo postali nacija koja ne može bez ovih medikamenata, možda najbolje ilustruje podatak da je prošle godine propisano i realizovano oko 3,2 miliona recepata lekova koji se nalaze na pozitivnoj listi - "bromazepama", "diazepama", "alprazolama" i "lorazepama". Ljudi najčešće posežu za njima zbog nesanice, anksioznosti, mišićnog spazma.
 
Osim toga, građani Srbije uzimaju i antidepresive, jer je u 2018. godini za lekove iz ove grupe propisano oko 1,59 miliona recepata, a u apotekama je izdato oko dva miliona pakovanja. 
 
Da se Srbija nalazi u samom evropskom vrhu po potrošnji ovih lekova, takozvanih benzodiazepina, ukazuje i klinički farmakolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu docent dr Janko Samardžić.
 
"Medikamenti iz grupe benzodiazepina koji češće izazivaju zavisnost su oni poput 'bromazepama' i 'alprazolama'. To se može dogoditi ukoliko se uzimaju velike doze lekova i to duže od tri meseca. Treba znati da ako se piju, na primer, sa alkoholnim pićima postoji povećan rizik od pojave toksičnih efekata, pa tada benzodiazepini mogu da izazovu takozvanu smrtonosnu respiratornu depresiju", kaže dr Samardžić za Politiku.
 
On smatra i da je neophodna bolja kontrola prilikom njihovog propisivanja, ali ukazuje i da su oni veoma efikasni i gotovo nezamenljivi za pojedina stanja.
 
Samardžić dodaje da je zloupotreba ovih lekova češće kod žena nego kod muškaraca, ali da se poslednjih godina beleži i sve veći broj slučajeva zloupotrebe kod mladih ljudi. Kaže i da je istraživanje Medicinskog fakulteta pokazalo da je čak 22 odsto studenata i 25 odsto studentkinja koji pohađaju ovu obrazovnu ustanovu, koristilo neki od bezodiazepinskih preparata za potrebe ublažavanja studentskog stresa.
 
V. d. direktora Klinike za psihijatrijske bolesti "Dr Laza Lazarević" Ivana Stašević Karličić ukazuje na to da se ovi lekovi obično propisuju osobama starije životne dobi, ali da je nemedicinska upotreba najveća upravo kod mladih koji imaju od 18 do 25 godina. U Srbiji analiza potrošnje ovih lekova pokazuje trend rasta u poslednjih desetak godina.
 
"Ukoliko se zavisnost razvije, važno je obratiti se psihijatru, koji će pacijentu, u zavisnosti od toga o kojem je leku reč, ili započeti postepeno smanjivanje medikamenta ili najpre prebaciti pacijenta na anksiolitik sa manjim potencijalom, a zatim taj postepeno isključiti", zaključuje ona.
  • Rastaman

    22.08.2019 19:03
    Dekriminalizacija i potpuna legalalizacija kanabisa.
  • Ns 49

    21.08.2019 05:38
    Ti lekovi baš i korisno deluju pa nije čudo da se tako masovno koriste ali je pitanje da li treba toliko i mogu le delom izbeći.
    Probao sam da pijem i pomogle je ali sam ujutru krenuo na put i morao voziti jako polako dok nije prestalo dejstvo.
    Pravo da vam kažem zbog povremenog kašljucanja popijem malo rakije ili isperem grlo sa njom i ne sisam skupe tablete a sad u zadnje vreme popijem 2 prsta crnog vina uveče pred spavanja (to odavno radim posle ručka) i nekako kao da mi deluje pa bih to savetovao svima i ne samo starijima da probaju i smanje pomalo opasne lekove.
  • Vlada

    18.08.2019 13:37
    Kako ste sejali,...
    ..., iliti, drzava placa vestacku oplodnju srbima, toliko placa da jedna razvijenija zemlja u evropi ne moze da se pohvali takvim podatkom, i poziva na radjanje, da nas bude vise, jer ako ne, ne gine nam prica o sljivi i svim srbima pod njom bez da se dodiruju.
    drzava,(citaj,debelokozac koji bez kontrole stavlja šapu na drzavne pare sredjivanjem poslova profitablinih po sebe i dzgadiju koja ga je tamo postavila pa mora da placa kad nije ucio kad je trebalo nego mora pod stare dane da sedi i kupuje sebi doktorate od tih istih para koje je ukrao od profitabilnih poslova sa farmaceutskim kucama koje po dobro srba vestacki im oplodjavaju žene da ne bi oni morali da se muce nego da na miru zveknu svoju bombonicu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija