Gardijan: Otvara se vrtić u bivšem nacističkom logoru u Srbiji

Očekivano otvaranje nove predškolske ustanove u zgradi u Beogradu koja je nekada bila deo nacističkog koncentracionog logora, izazvalo je kritike jevrejskih lidera, prenose izraelski mediji pisanje britanskog Gardijana.
U zgradi na Starom sajmištu bilo je puno poslovnih kancelarija tokom proteklih godina i vlada je obećala da će podići spomenik žrtvama Holokausta, ali to obećanje nije ispunjeno.
 
"Dečji vrtić je neprikladan kada imate u vidu šta se tamo događalo", rekao je Robert Sabadoš, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije. 
 
On je ocenio da je "još veći skandal što su kafane tamo bile locirane, godinama, čak i decenijama". 
 
"Tamo je čak bio i noćni klub. To mesto je mesto patnje i stradanja i ne može se dopustiti da to bude zaboravljeno", rekao je Sabadoš. 
 
Aktuelni vlasnik zgrade poriče da je oskrnavio to mesto, rekavši da se "borio 20 godina, investirajući u zgradu brinući se, održavajući je". 
 
"Kupio sam je u užasnom stanju, potpuno ruiniranu. Nije čak imala ni krov, bio je potpuno truo. Trebalo bi da uporede stanje te zgrade ’98 i sada. Trebalo bi da kažu - hvala vam ljubazno gospodine, izuzetan rad, gospodine", kaže vlasnik.
 
Predsednik Saveza jevrejskih opština je rekao da mnogi koji su vodili poslove na Starom sajmištu po svoj prilici nisu bili svesni istorije tog mesta. 
 
"To je simptom nedostatka našeg kolektivnog sećanja", rekao je on. 
 
I drugi nekadašnji koncetracioni logor u Beogradu, Topovske šupe, predviđen je za prodaju i komercijalne sadržaje, objavio je Gardijan. 
  • ARMAGEDON

    21.08.2019 13:07
    @ vox populi
    kakve veze ima i Jevrejska opština i država Izrael sa onim što su nacisti i predstavnici vlasti u Srbiji radili sa građanima Srbije, što su nakaze ljotićevske i druge kvinsliške napravile Judenfrei, što je pobijeno toliko Srba i drugih slobodarskih ljudi? Kakve veze ima politika sa razumom, sa pijetetom prema žrtvama? Ko je toliko bolestan da odvede decu da udišu otrove kojima su ubijani ljudi, da se igraju po travi koja je puna ljudske krvi? Onaj ko relativizuje pogrom, najužasnije klanje i ubijanje je saučesnik ubica i zlikovaca, bolestan kao i oni sami, nema pravo da se predstavlja kao ljudsko biće!
  • vox populi

    21.08.2019 00:57
    Ima nekoliko građevina u Srbiji koje su podignute na mestu masovnih streljanja koje su izvršili partizani. A na tim mestima ne postoji ni S od spomen ploče. Samo što o tome ne piše Gardijan i nad time se ne zgražavaju izraelski mediji.
    Nemojmo osuđivati vlasnika nekretnine,, što je hteo da na tom mestu otvori vrtić. Verujem da je to učinio rukovođen načelom profita, a ne u cilju namernog zatiranja sećanja na holokaust. Beograd kuburi sa nedostatkom vrtića, i čoveku se učinilo unosnim da tamo otvori vrtić. Potreba za sećanjem i podsećanjem na holokaust i njegove žrtve bila bi zadovoljena i spomen-pločom ili spomenikom na toj lokaciji.
    Ako Savezu jevrejskih opština Srbije ili državi Izrael to smeta, neka otkupe tu nekretninu od sadašnjeg vlasnika i tamo urede spomen-kompleks o svom trošku. Nemam ništa protiv. Ali, čenu ovaj politički pritisak? Da li se ovim želi postići da država Srbija ekspropriše to zemljište uz obavezu obešťećenja njegovog sadašnjeg vlasnika, i onda tamo o svom trošku organizuje memorijalni centar? Pošto će se to onda činiti novcem poreskih obveznika, tj. građana Republike Srbije, predlažem da se ukoliko zaista dođe do eksproprijacije raspiše referendum o ovom pitanju. Pa nek građani (tj. poreski obveznici) odluče šta će se graditi njihovim novcem.: vrtić ili spomen-centar. Demokratski da demokratskije ne može biti.
  • ARMAGEDON

    20.08.2019 11:23
    @ Tata Ikun @ Joe
    logor je bio pod upravom SS jedinica, a Srbija je u to vreme očišćena od Jevreja odmah posle Estonije uz pomoć izdajničkih nakaza, ljotićevih i ostalih kvinsliga, koji su svoje komšije gonili u smrt. Prvo Jevreje pa onda sve one koji su drugačije mislili. Naravno da je bezumlje praviti dečiji vrtić na takvom mestu, ali šta očekivati od nekoga ko je bez obraza, svesti, ičega ljudskog u sebi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija