Prognoza za jesen: Oluje na Balkanu, moguće su i poplave

Meteorološki servis AccuWeather objavio je evropsku sezonsku prognozu za jesen 2019. godine u kojoj za Balkan predviđa povremeno olujno nevreme kakvo nas je pogađalo tokom ovog leta.
Prognoza za jesen: Oluje na Balkanu, moguće su i poplave
Foto: Pixabay
Jake kiše padaće po nekoliko dana zaredom što će stvoriti preduslove za pokretanje klizišta i poplava. Ovakvo vreme najviše se predviđa u oktobru i novembru. Na Balkanu se očekuje da će temperature ostati blizu ili malo niže od uobičajenih za ovo doba godine. 
 
Potencijalni prodor hladnog vazduha sa istoka i severa u kasnoj jeseni doneće obilniji sneg iz Mađarske i Rumunije u Srbiju i BiH.
 
"Često nestabilno vreme imaće negativan uticaj na agrokulturu i spoljašnje aktivnosti u ovoj regiji", rekao je meteorolog Tajler Rojs.
 
U većem delu Evrope očekuju se natprosečne temperature, ali će se istočna Evropa suočiti s oštrim prelazom iz jeseni u zimu. Sezona će početi blagim vremenom, ali se predviđaju hladniji dani od oktobra do novembra. U Ukrajini i Belorusiji sneg se očekuje krajem novembra.
 
Olujni vetrovi koji se očekuju i u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Holandiji i Danskoj, mogli bi da uzrokuju prekide električne energije i poremećaje u odvijanju saobraćaja. Postoji i opasnost od poplava.
 
Nasuprot tome, Portugalija i Španija će se suočiti s nesnosnim vrućinama koje će doneti i rizik od požara. Tokom septembra će biti toplo i suvo vreme koje će zahvatiti i jug Francuske. Nagla promena očekuje se u oktobru zbog oluja koje dolaze sa Atlantika.
 
Područje od Francuske do Poljske će imati ugodnu jesen bez velikih kiša. Većinu septembra će u Parizu, Berlinu i Varšavi biti oko 20 stepeni. Promena se očekuje krajem novembra.
  • BELENYI

    18.08.2019 09:36
    OOOOOOO
    Očigledno da AV ne priznaje zakone METEOINŽENJERINGa ! Ajde videćemo !
  • lol

    18.08.2019 08:35
    Nije tačno, Vučić je rekao da više nikad neće biti oluja!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.