Đukić Dejanović: Dobra vest da obrazovane žene sve više rađaju

Pozitivno je iznenađenje povećanje broja visokoobrazovanih majki sa više dece i, ako se do kraja godine nastavi trend povećanja broja beba, mogu se sa sigurnošću konstatovati prvi pozitivni efekti mera za zaustavljanje pada nataliteta, kaže za "Blic" ministarka Slavica Đukić Dejanović.
Đukić Dejanović: Dobra vest da obrazovane žene sve više rađaju
Foto: 021
U poslednje tri godine otkako je osnovana Kancelarija za demografiju i populacionu politiku novac je ulagan u gradove i opštine tako što su jedinice lokalne samouprave podnosile zahteve za ono što im nedostaje a procenjeno je da može da pomogne da se donese odluka o širenju porodice, ili pak roditeljstvo učini lakšim.
 
Đukić Dejanović za "Blic" navodi da je jedan od najčudnijih zahteva, koji je potekao iz Šida, bio električni bicikl.
 
"Isprva sam bila zatečena, međutim ovaj zahtev je i te kako imao smisla. Namenjeni su za gerontodomaćice koje kada koriste javni prevoz imaju manje vremena da se posvete starima koje neguju. Ovako imaju dva puta više vremena za pacijente, a s druge strane majke i očevi koji žive u porodici sa starima kojima je nega potrebna imaju više vremena za roditeljstvo. Praktično trostruki dobitak i za stare i za roditelje i za decu", navodi Đukić Dejanović.
 
Ona dalje kaže da su rešili i 39 stambenih problema, u 81 opštini adaptirali vrtiće, uveli popodnevnu smenu, ali bilo je i nekonvencionalnih projekata.
 
"U Somboru smo, na primer, za roditelje koji imaju najmanje dvoje dece starosti do 15 godina uveli besplatno pranje veša. Ovakva pomoć ženama u servisnim aktivnostima daje mogućnost da to vreme provedu kvalitetno i posvete se i drugim obavezama", kaže Đukić Dejanović.
 
Kako dalje navodi, socijalne mere su se, na njihovo iznenađenje, najviše pozitivno odrazile na populaciju žena koje su mlade, obrazovane i žive od svog rada. U ovoj godini svaka četvrta majka sa troje dece je visoko obrazovana, a pre dve godine svaka peta.
 
"U prvih šest meseci imamo povećan broj beba za 563. Zabeležen je porast drugih, trećih i četvrtih rođenih beba", kaže ministarka dodajući da sa druge strane ima smanjenje broja prvorođenih beba usled migracija.
  • Cece

    02.10.2019 12:19
    Sramota
    Pricaju o natalitetu oni koji to ne znaju. To se ne resava pricom,vec ljubavlju prema deci radom,odricanjima,davanjima dobrih primera,pokazivanjem postovanja prema onima koji su rodili troje ,cetvoro i visr dece a nisu na socialnoj pomoci od drzave. A mi,posle treceg feteta majka ostane bez posla,a posle cetvoro djece,iskolovane u akademske gradjanine ove zemlje,majka sa 61 godinom radi,nema dovoljno godina a ni staza,studirala zena. Sta reci???
  • macs

    18.08.2019 13:42
    bravo
    a to su obrazovane zene koje su shvatile da ovako mogu bar privremeno da se sklone iz firme na 2 godine koliko traje porodiljsko kako ne bi trpele mobing nadredjenih koji su neobrazovani ali clanovi stranke na vlasti a na kraju jos im ostaje nesto najlepse DETE
  • StAV

    18.08.2019 13:25
    Stocni tretman vs instinkt
    Stvarno cu pomisliti da ovoj zeni treba strucna pomoc. Koliko si ti rodila dece Slavice?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.