Srbiji nedostaje 7.000 vozača, svi beže u inostranstvo

Zbog masovnog odlaska na rad u zemlje zapadne i srednje Evrope, Srbiji nedostaje 7.000 vozača, piše "Danas", navodeći kako manjak tog kadra već nekoliko godina unazad blokira rad mnogih prevoznika.
Srbiji nedostaje 7.000 vozača, svi beže u inostranstvo
Foto: Pixabay
Problem je sve izraženiji i u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd (GSP) gde će, umesto sadašnjih oko 1.600 vozača, od septembra biti 350 manje jer ih je, kako piše "Danas", "platežna moć velike kompanije iz Nemačke već preuzela i oni tokom ovog leta odrađuju svoj otkazni rok".
 
"Ukoliko Srbija zaista ostvari privredni rast od 3,5 odsto, koliko naši zvaničnici predviđaju i žele, zbog nedostatak vozača proizvedenu robu neće imati ko da preveze do kupaca", piše list.
 
Možda je u toj priči, kako naglašava "Danas", "najveći problem što država ništa ne čini da prevoznicima pomogne kako bi rešili nedostatak, pa vozači odlaze u inostranstvo, zemlje zapadne u srednje Evrope mogu da ponude i veće zarade i znatno bolje uslove".
  • Neki preduzetnik

    19.08.2019 14:46
    @ostajem ovde
    Bas tako, svi nesto kukaju da su im male plate u svim sektorima, ali niko da skupi m... i sam otvori firmu, preduzece, doo. Ja kad sam razmisljao tako da se svi bogate na meni, stisnuo sam zube i otisao u APR da otvorim firmu. Pa posle godinu dana rada po 16h dnevno (radio kod privatnika 8h i u svojoj novoj firmi 8-10h dnevno svaki dan), kad sam razradio tu svoju firmu, onda sam dao otkaz kod privatnika. I sad posle skoro 5 godina rada, i za tih 5 godina sam imao 8 slobodnih dana, sad mogu da kazem da zaradjujem veoma dobro. Problem je sto bi ljudi hteli da imaju velike plate, ali sto manje odgovornosti i rada. To nema nigde, a ne u Srbiji.
    I onda odu u Nemacku da voze za 3000eur, 24h u kamionu, pa podeli 24h odsutnost od kuce i dobices cifru od 1000eur zarade za 8 sati rada. A malo manje imaju vozaci u Srbiji za isto radno vreme. Neka i ovde provode 24h u kamionu i imace malo manju cifru nego tamo. A ni jedan EUR nije vredan rastavljenosti od porodice.
  • Cocco

    19.08.2019 10:24
    Eto problema. Eto problema!
    Zakaže SNS predizborne skupove po celoj Srbiji, a članovi stranke i koalicioni partneri navale da idu neorganizovano, dobrovoljno i samostalno na mitinge tamo i ovamo. Sad, ono jest' da ima ko će sendviče da pravi i deli, vodu da deli, da maše zastavama, da viče "Živeoooo" i "Aco Srbine", da evidentira pisutne, deli dnevnice... AL' KO TO DA RAZVOZI autobusima po celoj Srbiji?
  • dule

    19.08.2019 08:10
    Će uvozimo Filipince, Pakistance i Afganistace.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija