Vlast za Nadzorni odbor i popunjavanje upražnjenih mesta u REM-u, SzS dao rok da se do 15. septembra izabere novi sastav

Predsedništvo Saveza za Srbiju (SzS) saopštilo je da je donelo odluku da neće učestvovati na preostala dva okrugla stola koja se organizuju na Fakultetu političkih nauka, zato što, kako su ocenili, taj format sastanaka ne daje nikakve rezultate.
"Savez za Srbiju pokazao je odgovornost prema građanima na prethodnim okruglim stolovima, insistirajući na 42 preporuke Stručnog tima protesta 'Jedan od pet miliona', ali predstavnici vlasti nisu pokazali ni najmanju spremnost da bilo šta od toga ispune", navodi se u saopštenju.
 
SzS je upozorio da je za "dalje produbljivanje političke krize odgovornost isključivo Aleksandra Vučića i njegovog režima".
 
Podsetimo, predsedavajući Saveza za Srbiju, Nebojša Zelenović, izjavio je posle trećeg okruglog stola o izbornim uslovima na FPN-u, da vlast ima rok do 15. septembra da se u Skupštini izabere novi sastav REM-a, ili će u suprotnom SzS bojkotovati predstojeće izbore.
 
"SzS je izneo vrlo konkretan zahtev i tiče se političkog konsenzusa da se do 15. septembra izabere u Skupštini novi sastav REM-a. Ne da politički biramo, nego da se ispoštuju zakonski uslovi. Očekujem to rešenje, ako to nemamo, ulazimo u bojkot", poručio je Zelenović.
 
Ukoliko bi se izabrao novi sastav REM-a, vlast bi, prema oceni predsedavajućeg SzS, prešla sa reči na delo i otvorila vrata za dalje razgovore o preporukama stručnog tima "1 od 5 miliona".
 
Na okruglom stolu o izbornim uslovima, predstavnici medijskih udruženja u Srbiji danas su ukazali na neravnopravan tretman koji imaju na tržištu, pretnje prema novinarima i pogotovo težak položaj na lokalu, zbog izloženosti poltičkim i ekonomskim pritiscima, istakavši da "šminkanje" medija pred izbore nema efekta. Predstavnici Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) otišli su nakon uvodnog dela, pošto je drugi deo sastanka bio zatvoren za javnost, sa čim se ne slažu. 
 
Okrugli sto na Fakultetu političkih nauka u Beogradu pred kraj su napustile Dveri i Narodna stranka, koje su deo Saveza za Srbiju, ali i Nova stranka, objasnivši novinarima da "predstavnici vlasti nemaju nameru da prihvate preporuke za fer i poštene izbore i slobodne medije, već prave farsu".
 
"Stanje u medijima je žalosno, nije dovoljno šminkanje uoči izbora, već velike promene", upozorio je predstavnik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Dragan Janjić, član radne grupa za zaštitu novinara.
 
Govoreći o trendu porasta pretnji prema novinarima, on je ukazao na pojavu različitog komentarisanja napada na novinare, u zavisnosti od toga za koji medij rade, pogotovo kao manir vlasti. On je podsetio da je zapaljena kuća novinara portala Žig Milana Jovanovića, a da je familija nekadašnjeg načelnika opštine Grocka Dragoljuba Simovinaća dobila ulicu u tom mestu.
 
Predstavnik Asocijacije medija Stevan Ristić naveo je da uslovi na tržištu nisu jednaki za medije, kao i da se postojeći propisi ne poštuju. Prema njegovim rečima, kada bi se poštovao zakon, agencija Tanjug bi se brisala iz registra medija, kao što bi se nastavila i privatizacija "Politike". 
 
Ekonomski i politički pritisci na medije na lokalnu su enormni, rekao je predstavnika Lokal presa Stojan Marković, koji je naveo da se to redovno pojačava uoči izbora.
 
Izvrši direktor Fondacije za otvoreno društvo Milan Antonijević obavestio je učesnike da je stiglo pismo vlasnice K 9 Maje Palović koja štrajkuje glađu. U otvorenom delu, svoje preporuke su iznele organizacije civilnog društva Centar za slobodne izbore i demokratiju, Transparentnost Srbija i Crta, koji su ukazali na neravnomernu zastupljenost stranaka u medijima, njihov zloupotrebu u izbornoj kampanji i izneli primedbe na rad REM-a.
 
Predsednik Dveri Boško Obadović izjavio je da će predložiti toj stranci da za nju predstojeći izbori budu "nepostojeći". Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić je rekao da su predstavnici vlasti izrugivali i pravili farsu od sastanka i da u takvom ambijentu nije moguć dijalog.
 
Funkcioner Srpske napredne stranke Goran Vesić rekao je da SzS traži da se "Aleksandar Vučić ne bavi politikom i da se REM promeni na nezakonit način, kao i da dovede svoje ljude u Radio televiziju Srbije". Odgovarajući na pitanje kako je moguće da je priloga o toj stranci daleko više u medijima tokom izborne kampanje, on je odgovorio da je to zato što je ta stranka "više radila nego opozicija".
 
Predstavnici vlasti naveli su da imaju volju za sve što je u skladu sa zakonom, pa se zalažu da se formira skupštinski Nadzorni odbor, koji bi pratio izbore i da se popune prazna mesta u REM. On je rekao da će ta stranka učestvovati na narednom okrugom stolu, što su naveli i predstavnici Socijalističke partije Srbije.
 
Antonijević je najavio sledeće razgovore o izbornim uslova 5. i 9. septembra i kazao da današnji sastanak ne može da se nazove konstruktivnim.
  • dragan perković

    20.08.2019 03:42
    Ah
    A15 seprembra će biti rok 15 oktobra,pa oktobru novembra i na prijavljivanje svi idu na izbore.Ako mislite tako da vladate onda bolje ovako.Hoćemo prekid svih razgovora,i pripremiti revoluciju jer se zlo neože srušiti kafenisanjem.
  • Novosađanka

    19.08.2019 22:23
    Bojkot
    Jer ne želim da učestvujem u lakrdiji od "demokratskih"izbora.
    Ja ne moram da radim ono što ne želim i čega se stidim.
    A vi, botovi, kako ste? Šta kažu iz Centra, kad će danak u krvi?
  • Ns

    19.08.2019 21:51
    Haha, ne smeju da mu izadju na crtu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.