Radenković: Nijedan autobus ne kreće na ekskurziju ako ga policija nije pregledala

Autobusi koji budu vozili decu na ekskurzije i druga putovanja moraće da ispune kriterijume propisane novim pravilnikom, koji treba da stupi na snagu od 1. septembra.
Radenković: Nijedan autobus ne kreće na ekskurziju ako ga policija nije pregledala
Foto: Pixabay
Privatni prevoznici očekuju da će rok za ispunjavanje nekih odredbi biti produžen.
 
"To bi moglo da bude urađeno zbog odredbe o farbanju vozila. Takođe, imamo jednu odredbu koja govori da će vozila morati da prelaze svaki mesec tehnički pregled. To bi trebalo razmotriti, jer neka od tih vozila prelaze oko 50 kilometara dnevno da taj rok bude duži. To je i finansijsko opterećenje i izdvaja se i vreme da bi se vozilo zakazalo za tehnički pregled", objašnjava za RTS direktor konzorcijuma privatnih prevoznika Drago Tošić.
 
U konzorcijumu kažu da im je potrebno više vremena za opremanje autobusa pojasevima i ostalom opremom.
 
Jedna od odredbi je i da će najkasnije dva dana pred put organizator prevoza morati da obavesti MUP o prevozniku, mestu i vremenu polaska, broju autobusa, vozača i dece i ostalih osoba koje putuju. Pre polaska, policajac će prekontrolisati autobus i vozač će uraditi alko-test.
 
"Ono što je jako bitno za velike gradove kao što su Beograd, Novi Sad i Kragujevac jeste da organizatori putovanja ne moraju da čekaju poslednji trenutak, 48 sati pred put, već je bolje da ekskurziju najave ranije kako bismo imali dovoljno vremena da organizujemo pregled svakog autobusa", ističe kapetan policije Aleksandar Radenković.
 
Naglašava da se dešava da pregledaju autobuse pre nego što dođu roditelji i deca, tako da je autobus svakako prekontrolisan. 
 
"Nijedan autobus, ako je ekskurzija prijavljena, neće krenuti bez da bude pregledan", dodao je Radenković.
 
Ako policajac posumnja da autobus nije tehnički ispravan, vozilo se upućuje na kontrolni tehnički pregled. Ako se prilikom kontrole utvrdi da neki od uslova nije ispunjen, autobus neće krenuti dok nedostaci ne budu otklonjeni.
 
Koje još odredbe predviđa novi pravilnik kojim se uređuje obavljanje organizovanog prevoza dece možete pročitati OVDE.
  • /

    20.08.2019 10:46
    /
    zasto samo za decu?
    agencija prestige je ovih dana vodila za kusadasi i nazad neispravnim autobusom, bez klime i bez vodica
  • Majka

    20.08.2019 08:36
    Ih ta nemojte kasti
    Znači da su do sada mogli da kreću uprkos kvarovima, pijanim vizačima,...
  • box

    20.08.2019 08:06
    Ako su pregledani zasto se onda zapale ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Počinje popis belih roda u Srbiji

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije saopštilo je danas da će od 22. aprila do 31. maja raditi prvi krug popisa belih roda u Srbiji, a u drugom krugu popisivaće rode od 17. juna do 15. jula.