Planira se uvođenje jednog telefonskog broja za sve hitne slučajeve

Planirano je da se i kod nas uvede jedinstveni broj telefona za hitne slučajeve, poput onog 112, koji se primenjuje u zemljama Evropske unije.
Planira se uvođenje jednog telefonskog broja za sve hitne slučajeve
Foto: Pixabay
Po pisanju Politike, kada se nešto dogodi, poziva se taj broj i nije bitno da li je mestu nesreće bliže služba hitne pomoći jednog ili drugog grada, jer u pomoć polazi onaj ko može prvi da reaguje, ističu u Ministarstvu zdravlja.
 
Ovo bi trebalo da bude samo korak ka uspostavljanju novog sistema rada hitnih službi i domova zdravlja, kako više ne bi moglo da se dešava da se ne zna ko je nadležan za pružanje pomoći u određenim situacijama, naveo je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.
 
Spajanje domova zdravlja i opštih bolnica u jedan sistem trebalo bi da dovede do bolje iskorišćenosti kadrova i opreme, ali i do efikasnije lekarske pomoći i pružanja zdravstvene zaštite, samim tim i kraćeg čekanja na preglede. Od naredne godine počinje proces spajanja ovih ustanova u zdravstvene centre, koji će biti pod direktnom nadležnošću Ministarstva zdravlja. 
 
To bi značilo da bi, na primer, ginekolog iz doma zdravlja mogao da ima dežurstva u bolnici, što do sada nije bio slučaj, dok će lekar koji je zaposlen u bolnici moći da radi i u domu zdravlja. Isto važi i za opremu, jer neće moći da se čeka na ultrazvučne preglede u domovima zdravlja, dok aparati u bolnicima skupljaju prašinu.
 
Rukovodioci ustanova će se birati na konkursima, koji su pod nadzorom ministarstva, koje će postavljati upravne i nadzorne odbore. 
 
Prema rečima pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Zorana Gojkovića, radna grupa ovog sekretarijata već uveliko analizira postojeću situaciju na teritoriji Vojvodine, sa zadatkom da, uzevši u obzir kadrovske potencijale, demografsku sliku, kapacitet i raspored zdravstvenih ustanova, stepen urbanizacije, saobraćajnu povezanost, ekonomske i druge činioce, dostavi predlog plana mreže zdravstvenih ustanova na teritoriji Vojvodine.
 
"Na osnovu dosadašnjih analiza, jedan deo zdravstvenih ustanova biće spojen da bi pacijentima zdravstvena zaštita bila na jednom mestu, a samim tim pristupačnija celovitija, kvalitetnija i znatno brža, a celom sistemu ekonomičnija i finansijski isplativija", zaključuje on.
  • hm

    22.08.2019 10:38
    Jadni pacijenti. Iako smo svi specijalisti, rad u bolničkim uslovima i u ambulantnim ima svoje specifičnosti, i prelazak iz jedne ustanove u drugu u oba smera nosi jedan period privikavanja, obnavljanja nekih starih znanja i načina razmišljanja, to znamo svi koji radimo, posebno koji smo menjali vrstu posla. Očekivati da će neko efikasno samo da uskoči iz jedne uloge u drugu na jedan dan (npr. u poslpeodnevno-noćno dežurstvou bolnici) je suludo i neozbiljno od strane onogo ko organizuje posao, a organizaciono veliki problem za obe ustanove, praktično neizvodljiv, i nije istina da su službe u svetu bilo gde na ovaj način organizovane.
  • Jasmina Simon Kiš

    22.08.2019 09:49
    Planira se
    Čuj,"planira se!?!!!Ej!?!Trebalo je odavno da se sprovede,i da funkcioniše!Sto muljavite?Zasto sve,baš sve traljavo radite,osim kada građanima,gledate da oduzete i ono malo sto mu pripada!?!Najosnovniji mir,sigurnost i bezbednost!Ne samo onima,koji imaju"DOBRU ZALEDJINU!
  • D

    21.08.2019 23:40
    @zb360
    Broj je za hitne slucajeve, ne za zakazivanje specijalista. Znaci hitna pomoc, vatrogasci, policija...
    Ne dom zdravlja, internista ili hirurg...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija